Трябва веднъж завинаги да спрем да се сещаме за проблемите

...
Трябва веднъж завинаги да спрем да се сещаме за проблемите
Коментари Харесай

Държавният глава: Веднъж завинаги трябва да спрем да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа

Трябва един път вечно да спрем да се сещаме за проблемите на армията от рецесия до рецесия и от злополука до злополука.

Това съобщи президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка идното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава се срещна през днешния ден с разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2021 година, който беше показан от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. По думите на президента най-голямата опасност за националната сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили и отсам на съюзните ни задължения.

Ангажиментът на държавното управление към развиването на въоръжените сили би трябвало да е непрекъснат и целеустремен, а не да се изчерпва с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение. „ Модернизацията е непрестанен развой по създаване на отбранителни качества с фокус най-много върху хората в армията, върху новите технологии и нововъведенията “, сподели още Румен Радев. Декларацията на новото държавно управление, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните отговорности на Българската войска да бъде подплатена с ясни задължения, ясни визии и поддръжка по какъв начин тъкмо ще бъдат развивани и обезпечавани въоръжените сили, прикани президентът.

Кризата в Украйна основава опасност за сигурността освен на България и нашия район, а на цяла Европа. Това е рецесия с световни измерения. Там разговорът се води на най-високо равнище сред Съединени американски щати и Русия, НАТО и Русия, Европейския съюз и Русия, съобщи президентът в отговор на въпрос и открои позицията на България като част от интернационалните старания за понижаване на напрежението. Румен Радев уточни, че всички би трябвало работят по този начин, че да се избегне военното решение и да се търси такова по дипломатически път, където са фокусирани и напъните на интернационалната общественост.

Помолен да разяснява концепцията за основаването на батальонна бойна група под българско командване в НАТО, президентът означи, че това няма да реши проблемите на сигурността ни, само че построяването ѝ е значимо, тъй като демонстрира, че можем дружно да работим с нашите съдружници и да демонстрираме дарба за реакция при положение на рецесия.

Помолен да разяснява информацията, че доставката на първите осем изтребителя Ф-16 за българските Военновъздушни сили ще закъснее, президентът означи, че това слага на тестване освен персоналния състав, само че и основава опасности България да загуби въздушен суверенитет и опция да охранява сама въздушното си пространство, което е и част от въздушното пространство на НАТО. „ Въпросът ще закъснеят ли и за какво, може да зададете на министър-председателя Борисов и неговото държавно управление, при какви условия и с какви клаузи са сключвали този контракт “, добави Румен Радев.

Държавният глава поздрави военнослужещите и цивилните чиновници във въоръжените сили за постигнатото през годината в предизвикателна конюнктура: „ Проблемите не престават, само че хората работят при извънредно напрежение, с цел да компенсират неналичието на задоволително запаси, към момента със остарялата морално и физически техника, остават и проблемите с неналичието на задоволително персонален състав “, съобщи Румен Радев. Президентът прикани и за продължение на подхванатите дейности за повишение на мотивацията и за издигане престижа на военната специалност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР