Трябва нова политика на средата, която предлагаме, за да задържим

...
Трябва нова политика на средата, която предлагаме, за да задържим
Коментари Харесай

Трябват промени в капиталовите разходи, за да задържим младите хора в България, каза ректорът на СУ

Трябва нова политика на средата, която предлагаме, с цел да задържим студентите в България. Липсват ни споделените пространства, несъмнено по този въпрос се работи, само че без смяна във философията на финансиране в региона на финансовите разноски, няма по какъв начин това да се случи. Това съобщи новият ректор на Софийския университет проф. доктор Георги Вълчев в ефира на Българска национална телевизия.

" Студентите са бъдещето на света и на нашата страна. Именно, заради тази причина, ние би трябвало да създадем всичко старания тези младежи да получат положително обучение. Първото нещо, което ще създадем, е да обезпечим естествената работа на университета. Университетът е комплициран тежък организъм, в него кипи непрекъсната активност и ние би трябвало да обезпечим административното обслужване на всички тези комплицирани действия ", сподели проф. Вълчев.

По думите му досегашната система на финансиране на университетите в България основават проблеми.

" Навлизаме в сложни времена. Това ще бъде предизвикателство по какъв начин да се подреди системата отначало, по какъв начин да съхраним целия човешки интелектуален капацитет, който е изграждан с десетилетия. Цялата гилдия сме наясно, че това е един нелесен път. Ние желаеме да бъдем самодейни, с цел да допринесем с целия си капацитет за основаване на една такава система, която да обезпечи усмиряване в областта на висшето обучение ", посочи ректорът на СУ.

Проф. доктор Георги Вълчев изясни, че в Софийския университет са направени стъпки в това да бъдат подкрепяни студентите, с цел да могат бързо да наваксат избрани дефицити, с които идват от системата на междинното обучение.

" Въвеждаме тютюторство в тези първи комплицирани години, с цел да съумеят студентите да преминат сполучливо прага сред междинното и висшето обучение, тъй че да не ги загубим като сътрудници. По-сложният проблем е, че този принцип би трябвало да бъде изменен, от години промяната потегли в такава посока ", разяснява той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР