Трябва ни национална доктрина за догонващо развитие на България иначе

...
Трябва ни национална доктрина за догонващо развитие на България иначе
Коментари Харесай

Учените от Института за икономически изследвания очертават 8 риска за българската икономика

Трябва ни национална теория за догонващо развиване на България другояче още дълги години ще останем на опашката, бяха последните думи на проф. доктор Александър Тасев - шеф на Института за стопански проучвания при Българска академия на науките (ИИИ - БАН) при показване на Годишния отчет за икономическото развиване и политики в България за 2019 година, с фокус върху структурните несъответствия и произлизащите от тях опасности за стопанската система. Това, което означаваме в този отчета и нашите проучвания, не е рецензия към настоящето ръководство. Това, което се случва у нас, в действителност е резултат от политиката, провеждана от всички български държавни управления в последните тридесет години, добави проф. Тасев, написа " Банкеръ ".

``
реклама

Представянето на отчета за 2019 година е включено в календара от събития, отдадени на 150-годишнината от основаването на Българска академия на науките и 70-годишнината на Института за стопански проучвания.

Доц. доктор Даниела Бобева показа фокусът в Годишния отчет за икономическото развиване и политики в България за 2019 година - структурните несъответствия и произлизащите от тях опасности за стопанската система. Уроците от рецесията остават ненаучени, означи тя. Неочакваното утежняване на външната среда е реалност и никой не предвижда спада на европейската и забавянето на българската стопанска система. В Европа са много умерени, никой не загатва думата криза, само че българската стопанска система е тясно обвързвана точно със страните, от които се чакат сигнали за криза.

Учените от Института за стопански проучвания обрисуват 8 риска за българската стопанска система. Един от тях е точно зависимостта на страната ни от няколко страни, които биха били съществено наранени от възможна рецесия.

У нас означаваме волатилен стопански напредък - той е нестабилен, небалансиран - растем при растеж на непроизводствени браншове - недвижимите парцели, да вземем за пример, а не от растеж на индустрията.

Учените от ИИИ означават и неподходящата конструкция на стопанската система, която не се трансформира - развиваме браншове, които не основават високотехнологични артикули. Все още доста малко са крайните артикули, които произвеждаме, и това ни слага в извънредно неподходящо състояние в Европа и по отношение на съперниците ни.

Доц. доктор Даниела Бобева означи и спадът при външните и вътрешни вложения - понижават вложенията в дълготрайни материални активи (ДМА). Ръст има единствено при агросектора - повода е, че тук се регистрират парите от европрограмите.

Все повече са обществените вложения, в това число са и еврофондовете, и те имат превес над частните инвестиции. Качеството на директните задгранични вложения е различен риск. Парите влизат в браншове с невисока добавена стойност.

Все по-малко облага се образува, означи доцент Бобева. А по този начин има по-малко средства за систематизиране - като работна заплата, за вложения... Нараства и задлъжнялостта.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР