Трябва много внимателно да подходим с ваксините срещу Covid в

...
Трябва много внимателно да подходим с ваксините срещу Covid в
Коментари Харесай

Педиатърът проф. Лисички: Много внимателно с ваксините против COVID при деца от 5 до 12 г.

Трябва доста деликатно да подходим с имунизациите против Covid в групата сред 5 и 12-годишна възраст, изключително в случай че новият вид Омикрон не визира по-често и по-тежко децата, би трябвало да се съобразим. Това мнение изрази пред БНР доктор Калин Лисички, шеф на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

За децата сред 12 и 17 години имунизирането е целесъобразно, счита експертът. По думите му това става с дозата за възрастни.

" Но за групата сред 5 и 12, като имаме поради, че въпреки всичко не всичко знаем за имунизациите, и като имаме поради, че тези деца боледуват леко и шансът да имат тежки затруднения е релативно най-малък, въпросът е много спорен - освен за България - в нас по принцип полемика няма, ние сме срещу имунизациите, само че и в Съединени американски щати и в Израел има педиатри, в това число водещи, които не са напълно съгласни, че тези деца би трябвало да се имунизират. Макар че рекомендациите на СЗО, на Агенцията по храните и медикаментите в Съединени американски щати и на Европейската организация по медикаментите са еднопосочни. "

" Действително децата боледуват леко, изключително тези сред 5 и 12-годишна възраст. Израел пуснаха една статистика, че те имат от началото на пандемията съдбовно приключили деца с Covid единствено 150 на фона на милиони боледуващи. И въпросът тук е би трябвало ли да жертваме децата си, с цел да осигурим комфорт на възрастните. И на този въпрос не съм уверен какъв отговор ще може да се даде ", акцентира доктор Лисички в предаването " Преди всички ".

Британските здравни управляващи обмислят имунизиране против ковид на деца сред 5 и 11 години

На въпрос има ли интерес за имунизиране на най-малките деца от тази възрастова група, педиатърът разясни:

" Имаме опция да имунизираме, само че на процедура ползата е най-малък, за имунизиране. "

Запитан за страничните резултати от имунизациите при децата, доктор Лисички посочи, че те са нормалните, само че при едно дете се е наложила хоспитализация, тъй като е било с главоболие и повръщане след сложена ваксина против ковид.

" Рисковите групи на хроничните болести би трябвало да се имунизират по принцип, добре е да се имунизират ", добави той.

Относно интереса към противогрипните ваксини доктор Калин Лисички означи:

" По принцип за грипа в България антиваксърството е водещо. Ние по предписание имаме и за възрастните доста невисок % ваксинирани за грип и предните години, освен в този момент. Някъде към 3-3,5%, не повече, от българите се имунизират против грип. Прави ми усещане, че тези, които имат две дози да вземем за пример на " Пфайзер ", те питат и за трета бустерна доза, те питат и за грипни ваксини. Останалите не се интересуват. "

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР