Трябва ли Общински съвет-Бургас да дава разрешение за продажба на

...
Трябва ли Общински съвет-Бургас да дава разрешение за продажба на
Коментари Харесай

Спор в местния парламент: Трябва ли да се продават общински жилища в Бургас?

Трябва ли Общински съвет-Бургас да дава позволение за продажба на общински жилища и положително или нездравословно е това за развиването на града?

По този проблем спориха  близо час съветниците от локалния парламент на днешното му съвещание. Повод за за разгорещения спор стана разискването на докладна бележка за продажбата на общинско жилище в 94 блок от бургаския комплекс  „ Меден рудник “

Против продажбата на жилището се оповестиха съветниците от групата на „ Възраждане “ , които оповестиха, че са поели подобен ангажимент пред своите гласоподаватели по време на неотдавна развалената предизборна акция.

Според Тодор Ангелов доста бургазлии са сложили казуса с продажбата на общинското имущество по време на срещите и от партията са декларирали, че няма да поддържат продажбата на жилища, които така и така понижават. 

Неговият сътрудник от „ Възраждане “ Мариян Иванов добави, че съгласно него, в случай че един човек има задоволително пари да си закупи жилище на пазарните цени, не би трябвало да има проблем да го направи на свободния пазар .  Той подсети, че наемателят получава ниски приходи под минималната работна заплата и изрази подозрение, че ще може да подготви тези средства или че някоя банка, ще му отпусне заем. 

Тези изявления провокираха развълнуван спор на тематика дали продажбата е потребна за развиването на община Бургас, дали е стопански обосновано и кой печели от него.

Кметът Димитър Николов пръв взе думата и прикани съветниците, които са срещу сходни продажби, да трансформират законите и наредбите . Той направи конкретизиране, че общинските жилища не понижат, а се усилват. 

„ Продаваме тези, които са остарели и амортизирани и придобиваме нови в новопостроени кооперации, на които издръжката е в пъти по-малка от старите, които са 30-40 годишни. По този метод ние осъвременяване жилищният си фонд “.

Той добави, че по този метод се поддържат младите фамилии и даде образец с проблем отпреди три години, когато семейство с две деца е напуснало Бургас , защото му е било отказано да си закупи общинско жилище. 

Разяснение по проблема внесе и Живко Димитров от общинска администрация, като си разреши по-остри изявления , по отношение на изразеното неодобрение срещу докладната. Той подсети, че сходни диспути са се водили и в предходните мандати на локалния парламент, нос съгласно него те са несъстоятелни.

„ Учудва ме шизофренията,  която обладава залата, когато се повдигне разглеждането на продажба на апартамент. Относно параноичните разсъждения на тематика „ от кое място наемателите ще намерят пари “ – това си е тяхна работа “. 

Общинският консултант Георги Дракалиев съобщи, че всеки случай би трябвало да се гледа настрана и по този метод би трябвало да се избегнат злоупотреби . По думите му в съответния проблем става дума за договорка, която е преференциална за Община Бургас, защото продава остарял апартамент в панелен блок против цена от 800 евро на квадратен метър .

„ В последна сметка би трябвало да пазиме ползите на общината, а не да препращаме хората към частни продавачи, към които желаете да ги насочите “.

Стоян Грозев също поддържа докладната и се обърна към Тодор Ангелов , като изрази мнение, че даденото от него заричане пред гласоподавателите му не е задоволително добре дефинирано. 

„ Общинската благосъстоятелност би трябвало да се ръководи добре, което включва нейната продажба. Това, че вие сте дали обещание нещо, не значи, че то е вярно. Може би трябваше да им обещаете по-добро ръководство на общинската благосъстоятелност, а не тотална възбрана на продажбите “.

В последна сметка предлагането за продажбата на съответното общинско жилище в „ Меден рудник “ бе признато с 37 гласа „ за “, седем „ срещу “  и четирима „ въздържал се “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР