Трябва ли Община Пловдив да осигурява паркоместа на гражданите си?

...
Трябва ли Община Пловдив да осигурява паркоместа на гражданите си?
Коментари Харесай

Бомбата с паркирането, която тиктака в Пловдив – 9 от 10 коли се лутат в търсене на място

Трябва ли Община Пловдив да обезпечава паркоместа на жителите си? Това е въпрос, който буди полемики от години, като и двете крайни отзиви си имат своите поддръжници. От една страна са тези, които споделят – това е обвързване на градските управляващи, а другите считат, че никой не е задължен да обезпечава места за 2-3 коли на всяко семейство.
Прочетете още
Попитахме и пловдивчани – елементарно ли си намират места за паркиране. Отговорите бяха предизвестени, като 87% от запитаните срещат компликации да спрат било пред службата, дома или друго място в града.

Независимо коя от двете политики изповядва един кметски екип, той би трябвало да работи по този проблем. Ако счита, че Общината е длъжна да обезпечава паркоместа, то би трябвало да строи паркинги. При другата опция – да постанова рестрикции, с цел да се вкара ред в хаоса със прекъсването.

В случая Община Пловдив е в разкрачено състояние, като прави и от двете по малко. Обновява паркинги и уголемява Синя зона. Това е извънредно незадоволително. На процедура новите паркоместа се построяват от районните кметове. Те обаче на първо място обновяват паркинги, или вършат нови такива върху „ кални петна ”, които и досега са употребявани за прекъсване.

В същото време коли стартират да паркират по тротоари, градинки, тесни улици и всевъзможни места, където могат безусловно да наврат автомобила си.

Заради лимитираното пространство и парцели на Общината в предишния мандат стартира да се приказва за многоетажни паркинги. Един подобен бе построен  - в „ Западен ”, само че плановете за такива уреди край Хуманитарната гимназия, до хотел „ Лайпциг ”, както и в „ Тракия ”, „ Източен ” и „ Северен ” бяха бутнати във фризера. По другата идея за така наречен буферни паркинги също нищо не бе осъществено.

Зам.-кметът по превоз Тодор Чонов стартира мандата с огромни обещания, само че както за градския превоз, по този начин и за паркирането, останаха единствено на хартия. Така е и с така наречената „ Зелена зона ”, която трябваше да обхване кварталите отвън централна градска част.  Идеята бе да се вкара платено паркиране в най-натоварените елементи на кварталите, а живеещите там щяха да могат да си изкарат талони за колите. Това трябваше да ограничи едно домакинство да има две паркирани коли плюс служебна на паркинга и сходни проблеми, които препълват междублоковите пространства.

Сигурно е обаче, че проблемите с паркирането стават все по-тежки. Това въздейства освен на неналичието на паркоместа, а и на въздуха, пешеходците и визията на кварталите в града. Ако не се вземат съществени ограничения, процесът ще стане необратим.  Въпрос на воля е коя от двете политики ще схване общината, само че би трябвало и да я извършва, а не просто да бъде на хартия.    
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР