Трябва ли хронично болните деца да носят предпазни маски в

...
Трябва ли хронично болните деца да носят предпазни маски в
Коментари Харесай

Купуват спешно детски COVID тестове

Трябва ли хронично болните деца да носят защитни маски в учебно заведение - на този въпрос отговори пред депутатите през днешния ден просветителният министър акад. Николай Денков. Попита го националният представител Цончо Ганев, съгласно който от това условие са освободени деца със специфични просветителни потребности, само че не и хронично болните.

Денков цитира своя заповед, с която са одобрени Насоки за образование и деяние в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения и в Центровете за специфична просветителна поддръжка.

" По отношение на медицинските въпроси, тези насоки следват предишно одобрените на 8 ноември 2021 година, взаимно с министъра на опазването на здравето. В раздел първи от насоките се показва, че изключение за носенето на защитна маска за лице се позволява в учебния двор, при спазването на физическа отдалеченост от 1,5 метра за децата от предучилищните групи при педагогичен обстановки, за учениците от първи до четвърти клас, по време на образователния час, за деца и възпитаници със специфични просветителни потребности, при които има открита неспособност за носенето на защитна маска и мнение от персонален или от лекуващ доктор, удостоверяващ това, както и в часовете по физическо образование и спорт ", цитира заповедта министърът.

В тези насоки, подсети той, се съдържа и прeдложен от Министерството на здравеопазването лист със болести, при които се предлага прекосяване към образование от разстояние в електронна среда заради открит по-висок риск от COVID-19. Денков посочи, че препоръчаният лист е ориентировъчен и не е обстоен и по преценка на лекуващия доктор форма на образование, друга от дневната, може да бъде предложена и на възпитаници с други болести, които не са посочени в листата.

Образователният министър сподели, че в този лист, в раздела " Детска пулмология ", е посочено болестта " Тежка и неконтролирана бронхиална астма ", какъвто случай с ученичка цитира Цончо Ганев. По думите на министъра за съответната ученичка, шефът на просветителната институция би трябвало да се съобрази със мнението на персоналния или лекуващия доктор.

По-рано стана ясно, че здравното министерство незабавно купува детски Коронавирус проби.

" Във връзка с изключителната епидемиологична конюнктура в страната, обвързвана с разпространяването на COVID-19, Министерство на здравеопазването незабавно ще закупи бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 за скрининг на възпитаници от 1-12 клас и обезпечаването на по-продължително осъществяване на образователния развой присъствено, заради което насочва актуалната покана до всички заинтригувани лица за показване на предложения за тяхната доставка при избрани условия ", разгласи на уеб страницата си ведомството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР