Трябва ли да депозирам $10 000 в компактдиск или спестовна сметка?

...
Спестяването на пари е съществена част от финансовата отговорност. И
Коментари Харесай

Спестяването на пари е съществена част от финансовата отговорност. И независимо дали спестявате за фонд за спешни случаи, първоначална вноска за къща или ваканция, мястото, където държите парите си, може да има голяма разлика в ефективността на вашите спестявания за вас.

Две от най-популярните (и най-добре плащащи) места за съхраняване на вашите спестявания са в сертификат за депозит (CD) или спестовна сметка с висока доходност. И двата акаунта имат свои собствени функции, предимства и недостатъци, и двата са защитени от федерална застраховка на депозитите, така че парите ви са в безопасност до $250 000 на акаунт на институция.

Кое е най-доброто за вас зависи от вашите лични финансови възможности цели, нужди и предпочитания.

Вижте днешните най-добри ставки за спестовни сметки тук.

Трябва ли да депозирам $10 000 в CD или спестовна сметка?

Да приемем, че имате $10 000 за депозит. Ето нещата, които трябва да имате предвид, когато решавате дали да го поставите в CD или в спестовна сметка.

Кога трябва да депозирате $10 000 в CD

CD е вид депозитна сметка, която носи лихва с фиксиран лихвен процент за определен период, известен като CD срок. Сроковете обикновено варират от няколко месеца до няколко години.

С CD вие се съгласявате да оставите парите си в сметката за пълния срок в замяна на лихвен процент, който често е по-висок от спестовна сметка. Когато срокът изтече, можете да изтеглите парите си или да ги прехвърлите в нов компактдиск с нова ставка.

Основното предимство на компактдисковете е, че можете да заключите своя лихвен процент. Вашият лихвен процент се задава, когато отворите сметката, и остава същият, дори ако общите лихвени проценти се променят. Това може да бъде особено доходоносно, ако отворите компактдиск, когато ставките са високи. Със спестовна сметка процентът ви варира в зависимост от лихвения процент на федералните фондове, така че не можете да кажете със сигурност колко ще спечелите в бъдеще.

Когато обаче вложите парите си в CD , то е обвързано за целия срок. Ако трябва да получите достъп до него преди изтичането на срока, може да платите неустойка, която може да намали приходите ви. Така че компактдискът е най-подходящ за хора, които могат да си позволят да оставят парите си недокоснати за срока. Санкциите за ранно теглене също могат да бъдат от полза за онези, които искат помощ, за да устоят на изкушението да се потопят в спестяванията си, преди да са им потрябвали.

Сравнете CD офертите онлайн сега.

Когато трябва да депозирате $10 000 в спестовна сметка

Спестовната сметка е друг тип депозитна сметка, която ви позволява да печелите лихва върху парите си. За разлика от компактдискове, можете да теглите средства от спестовна сметка по всяко време без неустойка (стига да имате нещо против месечните лимити за теглене). Тази ликвидност и гъвкавост правят спестовните сметки по-добри за съхраняване на фонд за спешни случаи, до който може да се наложи да получите достъп в даден момент.

Високодоходните спестовни сметки, по-специално, предлагат проценти, които могат да бъдат 10 пъти по-високи от обикновените спестявания сметки (ако не и повече). Освен това много сметки с висока доходност се предоставят от онлайн банки, които имат по-малко разходи от традиционните банки с физически локации. В резултат на това онлайн банките обикновено имат по-малко такси и по-ниски изисквания за минимално салдо.

Въпреки това спестовните сметки с висока доходност обикновено имат по-ниски лихвени проценти от CD-тата, така че парите ви няма да растат толкова бързо. Разликата може да е минимална, но си струва да се вземе предвид.

Освен това процентите по спестовните сметки са променливи. Така че, ако общите лихвени проценти се понижат, потенциалът ви за печалба също ще се понижи. Ако знаете, че няма да имате нужда от средствата си за определен период от време, може би е по-добре да ги поставите в компактдиск с по-висок процент и срок, който отговаря на графика ви.

Проверете текущите спестявания предлага акаунти тук.

Долната линия

Дали трябва да депозирате парите си в CD или спестовна сметка зависи от вашите лични финансови цели. Ако имате допълнителни пари, до които няма да имате нужда от незабавен достъп и искате да спечелите по-висок лихвен процент, компактдиск вероятно е по-добрият ви вариант. Ако искате лесен достъп до парите си и не искате да сте обвързани с дългосрочен ангажимент, спестовна сметка с висока доходност може да бъде по-добрият избор.

В крайна сметка е важно да направите проучване и да сравните оферти от различни институции, преди да вземете решение. Разгледайте тарифите, условията и функциите, за да намерите този, който ви печели най-много, като същевременно отговаря на вашите нужди. С малко време и старание можете да вземете информирано решение и да увеличите спестяванията си.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР