Трябва ли да дадем оръжие на Украйна? Трябва да дадем оръжие,

...
Трябва ли да дадем оръжие на Украйна?
Трябва да дадем оръжие,
Коментари Харесай

Шаламанов: Закъсняхме с даването на оръжие за Украйна, трябваше още първите месеци на войната да стане

Трябва ли да дадем оръжие на Украйна?

" Трябва да дадем оръжие, ние закъсняхме, трябваше още в първите месеци на войната, когато беше ясно, че Украйна се нуждае от това руско въоръжение, с цел да спре настъплението на руснаците и да излезем бързо от тази война. В този парламент обаче се забавяме, защото предлагането на " Демократична България " е импортирано в 09:36 ч. на 19 октомври, към този момент сме 31 октомври и то още не е прегледано ", сподели някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него е значимо в решението да бъдат включени и механизмите за надзор на неговото осъществяване.

" Можем да дадем това, което имаме, а би трябвало да дадем това, което е нужно на Украйна. И това би трябвало да бъде обвързано с приемане на заместваща техника, която може да бъде и техника за българската войска, само че може и да бъде под формата на многонационални сили. Трябва да се започва и процесът на ускорено превъоръжаване на българската войска, който се бави към този момент 20 години ", добави Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той счита, че е доста значимо каква е позицията на Народното събрание.

" Президентът надвишава в огромна степен пълномощията по Конституция, което би трябвало да е сигнал за политическите сили и Народното събрание да се върнем към духа на Конституцията. Противовъздушната защита се подсигурява и с изтребителите. Вече знаем, че ще дойдат такива от Испания. Ние избираме народни представители, с цел да подсигуряват защитата и свободата на нашата татковина. И също така - България да бъде почитан член на НАТО и Европейски Съюз ", безапелационен е някогашният длъжностен министър.

По думите му отпущането на въоръжена техника за Украйна отпушва други два процеса - за приемане на заместваща техника и за промяна на остарялото въоръжение с ново.

" Докато ние изнасяме муниции и леки въоръжения, които са по технология на Варшавския контракт, нито трансформираме нашата промишленост, нито превъоръжаваме нашата войска, нито печелим доверие със съдружниците, на които разчитаме за отбрана на небето и морето си. Интересът на дребна група хора се слага над интереса на България ", добави Велизар Шаламанов.

И уточни, че имаме списък на това, което притежаваме: " Спрямо последната военна теория - ние би трябвало да имаме мобилизационна войска от 100 000 индивида. Техниката би трябвало да се поддържа в редовност ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР