Трябва ли да бъде осъден човек, отнел живот в защита

...
Трябва ли да бъде осъден човек, отнел живот в защита
Коментари Харесай

Ученици: Да бъде ли осъден човек, отнел живот в защита на семейството си?

" Трябва ли да бъде наказан човек, лишил живот в отбрана на фамилията си "? Този въпрос са сложили учениците от 10 " а " клас на бургаската Гимназията за проучване на романски езици пред арбитър Румен Йосифов от Административен съд Бургас по време на открит урок по право. Гимназистите са насочили диалога към  нашумелия случай с пловдивския доктор, който простреля апаш. Те са се позовали на информацията от медиите и са попитали арбитър Йосифов по какъв начин би завършил сходен проблем.

Магистратът е показал, че съдът е този, който ще реши дали е отговорен медикът и какво да е наказването му.  " Обществото получава информация от медиите, само че с цел да бъде произнесено правосъдно решение, е належащо време, доказателства и обстоятелства, които съдът да изследва и проучва ", отвърнал е арбитър Йосифов на учениците.

Той е цитирал текстовете от Конституцията, съгласно които всяко похищението върху човешкия живот се санкционира като най-тежко закононарушение, а обвиненият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.  " Всеки случай би трябвало да се преглежда доста деликатно и точно, с цел да се откри истината ", подчертал е лекторът.

Съдия Румен Йосифов е показал пред десетокласниците текстовете от главния закон на Република България, разяснил е смисъла от съществуването на трите управляващи и нуждата от баланс сред тях. Той е разказал на аудиторията любопитни обстоятелства от историята на конституционализма по света.

Лекцията пред учениците от ПГРЕ " Г.С.Раковски " е част от Образователната стратегия " Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ", която се осъществя взаимно сред Висш съдебен съвет и МОН и цели повишение правната просвета на младежите, съобщиха от Върховния административен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР