Трябва или не служебният министър-председател да поеме и поста на

...
Трябва или не служебният министър-председател да поеме и поста на
Коментари Харесай

Преди срещата Радев-Главчев: Кой ще оглави МВнР?

Трябва или не служебният министър-председател да поеме и поста на посланик номер 1 на България и какво ще последва от окончателното решение на президента? Българска национална телевизия заключи мненията от последните часове.

" Трябва президентът и министър председателят Главчев в последна сметка да се схванат, знаете, че президентът съобщи ясно, че чака финалното решение на премиера Главчев на следващия ден. Президентът също по този начин доста ясно акцентира, че това решение - той да бъде и външен министър му се коства необичайно, тъй че на следващия ден ще забележим от техния диалог - какво в последна сметка е решил министър председателят, негова е думата и отговорността ", сподели Крум Зарков, юридически секретар на президента.

В след назначението ѝ за външнополитически консултант на премиера Главчев, Меглена Плугчиева призна, че на нея също е бил препоръчан както поста на външен министър, по този начин и други министерски кресла, само че тя е приела единствено актуалната си позиция на консултант. Ситуацията в страната сега дефинира като " неприятна и недобра ".

" Искрено се надявам най-бързо да се откри положително решение. Поискано мнение, обещано от моя страна и надлежно отново споделям, чакам бърз резултат, не наподобява добре на открито изключително след ръководството, което завърши без ротация, с насъбраните там проблеми, с осакатената Конституция ", съобщи Меглена Плугчиева, консултант на премиера по външната политика.

На премиера е дала съвет да назначи повече специалисти в областта на външната политика, в случай че поеме и този пост. Според вицепрезидента Илияна Йотова не външнополитическата ориентировка на страната, която е ясна от дълго време, а изборите в чужбина са главната причина да се държи толкоз доста на това кой ще е външен министър.

" Обикновено, когато министър председателят е външен министър, значи, че страната е в нестабилна политическа обстановка. Няма доверие сред партии, когато има съвпадане, толкоз доста професионални дипломати в България, които несъмнено са горделивост, да няма кой да сложат за външен министър е необикновено. В цялата обстановка единственият поръчител за спазването на главните закони и Конституция е президентската институция ", разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова.

С следващи нападки против ГЕРБ и Движение за права и свободи по тематиката пред Георги Любенов се изрекоха от ПП-ДБ и Има Такъв Народ.

" Когато ние индикирахме, че вътрешният министър е проблем за честността на изборите, Радев сподели, че не може да се меси, в този момент Радев сподели - не няма да сменя външния министър. Оказа се, че президента има въздействие, само че не желае да го ползва, което значи, че има сделка сред Радев, Пеевски и основния прокурор ", акцентира Ивайло Мирчев - ПП-ДБ.

" Външно министерство е значимо заради други аргументи - ГЕРБ желаят да го овладеят. Главчев е задоволително разпознаваема фигура. Повечето министри са на ГЕРБ, в сенките Движение за права и свободи, това е заслуга на ПП-ДБ, тъй като в случай че не бяха трансформирали Конституцията, в този момент кабинетът щеше да бъде самостоятелен от Народното събрание. Тези три обединения - ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи направиха всичко допустимо Радев да няма нищо общо със служебните кабинети ", сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

След трета поредна среща президент-служебен министър председател на следващия ден, развръзката следва.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР