Трябва да засилим контрола и върху себе си, и върху

...
Трябва да засилим контрола и върху себе си, и върху
Коментари Харесай

Психологът Иван Гигов: Ако не научим децата ни да спазват правила, създаваме бъдещи насилници

Трябва да засилим контрола и върху себе си, и върху децата ни, да ги научим да съблюдават разпоредбите, тъй като в противоположен случай ние си сътворяваме бъдещите насилници “. Това съобщи детският психолог Иван Игов в предаването " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ във връзка зачестилите случаи на принуждение в учебните заведения и отвън тях.

Той описа от кое място идва акцията " Ден на розовата фланелка “, прочут като международен ден срещу издевателството в учебно заведение, който се отбелязва всяка последна сряда от февруари.

" В канадско учебно заведение преди 15 години две момчета виждат по какъв начин по-големи възпитаници от различен клас наскърбяват и бият друго момче, тъй като е отишло на учебно заведение с розово поло. Те вземат решение да съберат пари, с цел да купят 50 розови фланелки и на другия ден целят випуска е с розови фланелки, като знак за поддръжка към измъчвания им съученик. Тази акция става все по-популярна по света “, разясни психологът.

По думите му в битката с насилието в учебните заведения би трябвало да се включват държавни и общински институции. " Този проблем в България продължава да не се схваща. Изследвания демонстрират, че близо 1/3 от децата са били жертва на някаква форма на тормоз през миналата година. Представете си какъв брой доста деца потеглят на учебно заведение със боязън, тъй като се тормозят, че нещо може да им се случи “, изрази терзание Игов.

Той посочи, че огромна част от децата не споделят нищо на никого, тъй като се срамят, че са в такова състояние и не могат да се оправят сами и добави, че има и огромен брой деца, които се затварят в себе си, самонараняват се, даже стигат и до самоубийства. " Обществото не вижда този проблем “, добави психологът.

Относно случаите на експанзия отвън образователните заведения, като тези пред нощните заведения, Иван Игов бе безапелационен, че наклонността не отминава, а се ускорява и подтиква от разширяващите се обществени мрежи.

" Нашите деца са пряк облик на това, което се случва в обществото. Децата стартират да подражават на възрастните. Когато те виждат експанзията в обществени мрежи или по медиите, тя става част от държанието им. Това, което ме плаши най-вече е безнаказаността “, бе безапелационен детският психолог.

Гигов изрази неодобрение от предизборните акции на политическите партии, като уточни, че съвсем на никое място не се вижда нещо, което да е обвързвано със отбрана на децата ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР