Трябва да започнем една задълбочена дискусия, какви са реалните заплахи

...
Трябва да започнем една задълбочена дискусия, какви са реалните заплахи
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Радикализацията винаги започва с някаква лична криза

Трябва да стартираме една задълбочена полемика, какви са действителните закани от радикалния ислям у нас. Това разгласи някогашният вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

Той разкри, че е имало информация от партньорски служби преди години, които са предизвестили, че доста младежи се поддават на радикализация в цяла Европа.

„ Радикализацията е един много комплициран развой, който постоянно стартира с някаква персонална рецесия. Обикновено това са хора сред 18 и 36 години. Личността стартира да търси аргументи по тази причина, че не може да се осъществя и тя се търси в предпоставките отвън себе си. Ислямът е идеология, която предлага елементарно пояснение на света към нас и доста къс път, с който от неуспели, се трансформираме в съумели. Това става посредством приемане на религиозните модели и следва джихад “, изясни някогашният вътрешен министър.

„ Вече има ясни критерии, които демонстрират, че човек е бил впримчен “, разкри Йовчев. „ За да се предотврати сходна радикализация могат да се създадат няколко неща. На първо място да се наблюдават източниците на информация и по-специално салафитския ислям. Подобни източници на информация би трябвало да се слагат под надзор “, акцентира Йовчев.

„ Отговорност за противопоставяне на тероризма има ДАНС. В Закона за СРС има разказани начини, които са били настоящи през 2004-2006 година. Сега службите не са в положение да се оправят, защото се изисква по-нов способ на работа. Трябва да има доста сериозен механизъм за надзор, само че би трябвало да се внимава да не се злоупотреби. Необходимо е страната да влага в новите системи за надзор, които са извънредно скъпи. Има технологии, които могат да забранят достъпа до такива уеб сайтове от България “, акцентира Цветлин Йовчев.

По думите му са нужни три неща, с цел да се радикализира един човек: би трябвало да има радикална парадигма - обществена мрежа - устойчиви обществени връзки вътре. „ Радикализацията сега се прави по този начин, че не е необходим вербовчик. Това става посредством платформи в обществените мрежи, които дават достатьчно информация, че човек може самичък да се радикализира. Ако човек реши да извърши атентат, се свързва с група и други хора “, изясни специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР