Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето

...
Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия

 Трябва да заложим на просветителната система като религия в нашето бъдеще, прикани просветният министър Красимир Вълчев пред БНР.

Вълчев изясни, че няма обща рецесия за учители, само че по обособени дисциплини има огромен проблем.

" Следващите години ще бъдат сложни. Този дефицит ще се задълбочава ", добави той

По думите му с повишението на заплатите се следи и повишение на мотивацията за включване в специалността.

" Връща ни се това, че пестяхме от учители в последните десетилетия. Тази година за първи път учителската заплата е над междинната за страната от десетилетия. Повишаването на заплатите е належащо и наложително, само че не задоволително изискване. Трябва да се случи цялата смяна ", счита министърът. 

Въпреки спомагателното заплащане са малко претендентите, които желаят да преподават в учебните заведения в проблематичните региони, регистрира просветният министър.

По думите му най-голямо отпадане на деца от тези региони има след 7 клас. Голям проблем остава и ежедневната посещаемост, добави Вълчев и означи, че това е може би едно от най-важните провокации, за което разчитат на помощта на учителите.

Министърът на образованието уточни и задачите, към които са се насочили. Основното, което би трябвало да се случи, е да се усъвършенства функционалната просветеност и да се предизвика в по-голяма степен интереса за учене на децата.

" Учителят би трябвало да ги накара да мислят, да проблематизират, да четат в допълнение – това е смяната, която се случва в системите. При нас това значи да променим модела на смяна – да кажем на учителите: " Вие сте по-свободни, само че и по-отговорни. Разчитаме на вас ". Много са измененията, които би трябвало да се случат. Най-важният фактор обаче си остават учителите ", сподели той.

Системата в бъдеще доста повече би трябвало да се развива с помощта на силата на учителите да избират лични, новаторски способи за образование, счита още Красимир Вълчев.

" Нивото на начетеност, на образование на един човек или на междинното равнище намира отражение във всички публични връзки, намира отражение във всеки квадратен сантиметър към нас ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР