Трябва да внимавате с износването на гумите, тъй като неравномерното

...
Трябва да внимавате с износването на гумите, тъй като неравномерното
Коментари Харесай

Как да забавим износването на гумите

Трябва да внимавате с износването на гумите, защото неравномерното изхабяване ще се отрази неподходящо на сигурността и може да докара до ненужни и нежелани разноски. Nokian Tyres откри разликата в степента на изхабяване сред предните и задните гуми.

Полеви проби извършени от Nokian Tyres демонстрират, че задвижващите гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо в сравнение с управляемите. Затова е значимо да разменяте местата на гумите, даже и в средата на сезона.

„ Има огромна разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила, което значи, че е нужно да сменяте местата на гумите. Големи разлики в сцеплението начело и откъм гърба се отразяват отрицателно върху сигурността по време на шофиране. Завъртането на гумите може също да Ви спести пари, тъй като ще можете да употребявате еднакъв комплект гуми по-дълго. “, споделя Мати Мори, шеф „ Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

 Как да забавим износването на гумите

Тестовете извършени от Nokian Tyres, демонстрират, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо в сравнение с задните. При летните гуми, степента на изхабяване на предните гуми може да доближи до два пъти повече в сравнение с при задните гуми.
Шофирайте умерено и самодейно
Спокойното и самодейно шофиране ще понижи износването. Добре е да избягвате внезапното прекъсване, ускорение и внезапните маневри.

„ Това не е фактор с малко значение. Агресивното шофиране и мощните коли излагат гумите на повече натоварване от нормално, което може да докара до неравномерно изхабяване на гумите. “, споделя Мати Мори.

Използването на вярно налягане в гумите по отношение на товара, понижава износването, съпротивлението при търкаляне и усъвършенства стабилността при шофиране. Налягането ще спадне в студа, тъй че е нужно да помпате зимните си гуми с 0.2 бара (20 kPa) повече от предложените от производителя стойности. Препоръчителното налягане на гумите е налично в управлението на автомобила да вземем за пример. Трябва да настройвате налягането на гумите когато са студени, изключително преди да тръгнете на дълго пътешестване.
 Как да забавим износването на гумите

Когато поставяте зимните гуми, е нужно да ревизирате и оставащия протектор върху главните канали. Зимните гуми на Nokian Tyres са снабдени с знак за безвредно шофиране (DSI), който оказва помощ на водачите: когато признакът със снежинката върху протектора на гумата се износи, това значи, че е време за нови зимни гуми.

Нужно е също по този начин да проверявате датата на произвеждане на гумите, маркирана на страницата на гумата. Серията от числа и букви демонстрира възрастта на гумата: първите две числа демонстрират седмицата на произвеждане, до момента в който последните две се отнасят за годината. Използвайте един комплект гуми за най-дълго време от шест зимни сезона.
По-старите коли се нуждаят от положителни гуми
Ефекта от износването на гумите може да се следи при ускоряване, прекъсване и странично сцепление.

„ Съвременните коли имат системи за надзор, които оказват помощ на лидера, само че даже те не могат да надделеят над законите на физиката. Системите могат само да Ви оказват помощ когато гумите имат сцепление “, споделя Мартин Дражик, специалист и продуктов управител в Nokian Tyres.

Много водачи мислят, че съвсем всяка гума е задоволително добра за остаряла кола или за втория фамилен автомобил. Обосновката може да е, че в пазаруването на скъпи гуми за евтина кола няма доста смисъл, или че вторият автомобил се употребява рядко. От гледна точна на сигурността, противоположното е правилно.

Когато автомобилът не е екипиран с най-модерните технологии, положителните гуми могат да бъдат даже и по-важни в сравнение с при нов автомобил. Вторият фамилен автомобил или третата кола, може да се употребява от най-неопитния водач в фамилията. Добрите гуми са главен детайл за сигурността при шофиране.
 Как да забавим износването на гумите

„ Всесезонните гуми постоянно се употребяват при втория фамилен автомобил. Те са съвършен избор когато се употребяват тук-там с сдържан климат. Тази година Nokian Tyres показа нова линия първокласни всесезонни гуми - Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV. Тези нови гуми са създадени, с цел да дават отговор на потребностите на водачите в Централна и Източна Европа и са проектирани да бъдат гъвкави и адаптивни както към зимни по този начин и летни сезонни условия. “, прибавя Дражик.

Първокласните гуми са рационален избор, защото създаването на тези артикули е фокусирано върху опазване на гумата допустимо най-безопасна, даже и когато се износва.
Съвети за закъснение на износването на гумие
– Регулярно сменяйте позицията на предните гуми със задните и назад. Това е нужно да се прави на всеки 10 000 километра най-вече.
– Избягвайте внезапните прекъсвания и ускоряване, както и внезапните маневри.
– Уверете се, че гумите Ви имат вярно налягане. През зимата прибавете 0.2 бара над това, което предлага производителят на автомобила. Винаги проверявайте налягането на гумите когато са студени.
– Не съхранявайте гумите си на открито на слънце; използвайте хотел за гуми или друга локация, която е тъмна и има надзор на температурата.
– Когато експерт слага гумите Ви той може да Ви даде и повече информация за положението им.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР