Трябва да видим защо са се появили тези паметници. Вероятно

...
Трябва да видим защо са се появили тези паметници. Вероятно
Коментари Харесай

Професор и доцент в лют спор за Паметника на Съветската армия

Трябва да забележим за какво са се появили тези монументи. Вероятно би трябвало надписа да се смени, тъй като не излиза наяве защо е. Това е монумент на Червената войска, която е изиграла роля във Втората международна война. Този спор се води доста от дълго време. Като унищожиха мавзолея на Георги Димитров, това промени ли живота на българите? През последните 30 години единствено разрушаваме паметниците. Паметникът на Съветската войска се трансформира в място за обществен живот, за изложение на политическо противоречие. Това е монумент на времето си. Трябва да се изградят монументи и на другите времена, добави още проф. Баева.

 

Според нея Паметникът на Съветската войска не може да се придвижи целия, а единствено обособени елементи от него.

 

Това е архитектурна комбинация. Не мисля, че може да изиграе същата роля, в случай че бъде пренесен някъде другаде. Прекалено доста време мина от Прехода, а ние продължаваме да се занимаваме с разрушение на монументи, уточни още проф. Искра Баева.

Доц. Михаил Груев счита за рационално решението на Столична община паметникът да бъде изместен в музея на социалистическото изкуство.

 

Този монумент няма по какъв начин да има друга функционалност, с изключение на тази, за която е основан. Дори преди разрушаването на надписа - имаше различен живот, който го праща в периферията. Това решение на общината е рационално, тъй като се преместава в музея на социалистическото изкуство и се резервира като монумент, част от историята. Паметникът престава да извършва символичната роля, за която е подложен. Най-удачният метод за опазване на паметника е в музея на социалистическото изкуство, добави още той.

Съветската и алената войска, като се изключи че освобождават Европа от нацизма, освобождават България от своята самостоятелност. Това е монумент изваден от тясно истроическия аспект. Под него няма кости. Има клюки, че това е лобно място. Това не е и войнишки монумент, а просто знак на непознато окупационна войска. Присъствието му там през 21 век е анахронизъм и общинския съвет е намерил рационално решение на въпроса, акцентира доцент Груев.

 

По думите му не съществува механически проблем за преместването на паметника.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР