Трябва да видим какви са трансформациите на Бай Ганьо не

...
Трябва да видим какви са трансформациите на Бай Ганьо не
Коментари Харесай

Здравка Евтимова: Незнаещият човек навсякъде по света ще е Бай Ганьо

Трябва да забележим какви са трансформациите на Бай Ганьо освен в днешните българи, само че и в света като цяло.

Трябва да се замислим какви са метаморфозите на Бай Ганьо. Той има две съществени направления на развиване през днешния ден и освен в България. Неговите трансформации са свързани с липса на познание, липса на умеене и на непримиримост да натрупа такива.

Какви са пътищата отворени пред индивида, комуто липсват познания и умения. Не единствено в България, само че и при нашите съседи, които желаят да употребяват този ослепителен разказ на Алеко Константинов, с цел да се гаврят с нас. Две са тези направления.

На първо място, човек да бъде раболепен. Г-н шеф, каква прелестна тирада. Но раболепието стига до една службичка. Човек не е роден да стои на една службичка и да се крепи там със слузта на охлюв.

Втората посока на човек без познание и умеене е да стане клеветник, освен в България, а на всички места.

Романът „ Бай Ганьо " би трябвало да се преглежда като един международен разказ, вечен. Защото незнаещият човек, дали живее в България, дали в Шанхай, Калкута или Ню Йорк, постоянно ще бъде един Бай Ганьо. Може да носи името Джак или някакво испанско или индийско име, само че той ще носи тези характерности – безочливост, липса на познания, липса на умения. Стига до едно равнище и оттатък него заличава себе си. /БГНЕС

---------

Здравка Евтимова е българска писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика. Автор на къси разкази, оповестени в 32 страни по света, притежател на национални и интернационалните награди, представител на най-новата българска литература. На 1 януари се навършиха 160 години от рождението на Алеко Константинов. Анализът е изработен особено за БГНЕС.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР