„Трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за

...
„Трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за
Коментари Харесай

Министър Иванов: Трябва да възстановим предприятията с национално значение за България като „Кабиюк“

„ Трябва да възстановим предприятията с национално и символно значение за България като „ Кабиюк “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на визитата си в държавното дружество. Той акцентира, че това е обект от изключителна значимост, в който се пази генофонда на страната.

„ През последните години предприятието е оставено на произвола, без грижа от страна на страната. Въпреки това е съумяло да се запази. То има значима функционалност - да резервира и развива генофонда на родното отглеждане на животни. Едно от най-големите благосъстояния на България са по този начин наречените локални породи животни “, разяснява аграрният министър.

По думите му в „ Кабиюк “ се съхранява генетичният запас на българското сиво говедо, каракачанската овца, медночервената шуменска овца. Той изясни, че тези породи са зародили в резултат на националната селекция, в продължения на хилядолетия и са изцяло приспособени към нашите условия и географска широчина.

„ В „ Кабиюк “ се съхранява генната банка, която е доста нужна за бъдещето на българското отглеждане на животни. Министерството ще работи в посока възобновяване на предприятието и излизането му на облага в бъдеще “, безапелационен беше министър Иванов.

Аграрният министър заяви, че е планувано подпомагането в размер на 600 000 лева за „ Кабиюк “ ЕАД, за застраховане на част от разноските на предприятието според подписан контракт с Министерство на земеделието за поддържане на автохтонни и други скъпи породи от Националния генофонд по отглеждане на животни и съхраняването им като национално благосъстояние.

Като част от визитата си в област Шумен, министър Иванов посети лозарско стопанство и едноименна маза в с. Царев брод. Той се срещна с историята на лозарското стопанство, с повърхност сега от над 270 дка., което през днешния ден с изключение на обичайните бели сортове за района - Совиньон Блан, Траминер, Шардоне, Шардоне, Пино гри. Стопанството залага и на сортове българска селекция като Гергана и Евмолпия.

В хода на диалога, министър Иванов подчертава върху всички благоприятни условия за поддръжка от страна на страната в бранша чрез Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш и съществуващите схеми за качество, предвид на разпространение и увеличение на предлагането на български бели и червени виновност, с обичайни и неповторими качества.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР