Трябва да стигнем до зелените сертификати, но в училищната мрежа ...

Трябва да стигнем до зелените сертификати, но в училищната мрежа

Министър Денков: Трябва да стигнем до зелените сертификати за персонала в училищата

Трябва да стигнем до зелените сертификати, само че в учебната мрежа ще би трябвало време те да се приложат за педагогическия и за непедагогическия личен състав , с цел да могат да се имунизират учителите. За учениците по никакъв метод не говорим за условие на сертификати. Това е единствено за сътрудниците , които преподават и работят в учебните заведения .

Това съобщи просветният министър Николай Денков преди експертната среща към Министерство на здравеопазването за оповестяване на нови спомагателни ограничения .

Предложен е гратисен срок от един месец, с цел да се подготви системата, да се имунизират учителите, а който не се имунизира - ще би трябвало всяка седмица да бъде тестван. До момента са имунизирани 36% от учителите.

Министър Денков посочи , че със здравното министерство нямат разминаване по никакъв значителен казус , а по-скоро се налага да уточнят някои елементи в това по какъв начин ще се ползват ограниченията .

" Това, което предлагаме, при повишение на заболеваемостта на 750 на 100 000 население, да се затварят напълно учебните заведения , т.е. да се минава към образование от отстояние , като това е предложение на Министерството на здравеопазването, ние се съгласяваме с него, защото натискът на лечебните заведения стана доста огромен " , сподели още министърът.

Той акцентира , че всички решавания , свързани с тяхната система, желаят да бъдат вземани на равнище община, не на равнище област.

Министър Денков сподели още, че при учителите заболеваемостта има задържане през последните две седмици. При учениците карантинирани са 1,35% , което е спад за последните няколко дни, като най-вече са учениците във Видин, а минимум в Кърджали. Разликата е съвсем 10 пъти. По отношение на учителите най-вече заболели има още веднъж във Видин, а минимум са в Плевен.

" Шест учебни заведения са напълно в електронна среда и една детска градина. Тоест, в тази област също имаме задържане, няма повишаване " , посочи министърът.

Той напомни, че болничната система в големите градове към този момент е претоварена.

Обсъжда се на ротация да се минава при над 500 болни , или сред 500 или 750, а над 750 - на отдалечено образование на равнище община. За университетите министърът смята, че е добре да имат независимост , само че въпреки всичко в областите в тъмночервената зона е добре да се минава на дистанционно образование .

Източник: bnt.bg