„Трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежът

...
„Трябва да стигнем до един момент, в който икономиката, растежът
Коментари Харесай

Тимерманс: Растежът трябва да зависи от възобновяеми източници, не от изкопаеми горива

„ Трябва да стигнем до един миг, в който стопанската система, растежът и благосъстоянието на хората не зависят към този момент от изкопаеми горива, а от възобновимите енергийни източници”. Това сподели заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на конференцията „ Зеленият преход – решения и провокации за България “ в София.

Според Тимерманс възобновимите енергийни източници поевтиняват всекидневно, осведомят от Нова телевизия. „ Въпросът, който стои, е по какъв начин да създадем по-добро бъдеше за въглищните региони в Европа. Към този миг имам 30 такива. Дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, обществено и икономическо развиване в тези райони “, разясни зам.-председателят на Европейска комисия, представен от „ Фокус”.
Служебният министър председател Стефан Янев се разгласи за равномерен преход към зелена сила. Той акцентира, че българската стопанската система е енергоемка и подвластна от въглищата. Страната ни също по този начин е измежду най-засегнатите от прехода към неутрална стопанска система поради своята взаимозависимост от фосилните горива.

„ Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, с цел да се приспособяват към зеления преход “, сподели той и добави: „ Преходът може да бъде сполучлив, единствено в случай че е равномерен и обективен, съгласуван с икономическите и обществени специфики на всяка обособена страна и че ще бъде споделен като приоритет от жителите “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР