Трябва да спрем тази лудост, която бушува днес на енергийните

...
Трябва да спрем тази лудост, която бушува днес на енергийните
Коментари Харесай

Австрия настоява за европейски тарифен щит за енергетиката


" Трябва да спрем тази полуда, която бушува през днешния ден на енергийните пазари ", съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер, призовавайки за ограничения на европейско ниво, а освен на национално, съобщи Франс прес.

Нехамер изиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, с цел да може да тя се намали.

" Цената на електричеството би трябвало да спадне. Не можем да позволим на съветския президент Владимир Путин всеки ден да взема решение вместо европейците ", показва канцлерът в официално съобщение.

Цяла Европа понася ударите на скока на цените на силата, ето за какво чешкият министър председател Петр Фиала, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, разгласи в петък, че ще бъде свикана незабавна среща на енергийните министри.

Австрийският канцлер увери, че отделянето на цените на тока и газа ще бъде разисквано на идната среща. Той посочи, че е разговарял авансово по въпроса с немския си сътрудник Олаф Шолц и с Фиала.

След шест месеца война в Украйна цените на силата в Европа имаха бурна седмица, с нови рекордни стойности в петък, което предвещава мощно повишаване на живота през зимата. Причините в основата на скока на котировките са доста, само че преди всичко е сериозното понижаване на съветските газови доставки за европейските страни, които поддържат Украйна. А 20 на 100 от европейското електричество се създава от топлоцентрали на газ.

Кризата свари неподготвена цяла Европа, която разчиташе на проектите за възобновяване след КОВИД-19, с цел да подемат енергийния преход и да излязат от изкопаемите горива, отделящи парникови газове, посредством създаване на възобновимите сили или на технологии на водород.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР