Трябва да сме наясно, че основен инструмент на външната руска

...
Трябва да сме наясно, че основен инструмент на външната руска
Коментари Харесай

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

" Трябва да сме наясно, че главен инструмент на външната съветска политика е всяването на боязън, а не търсенето на съдействие. Страх, слагане в зависимости и разнообразни форми на шантаж. Търсенетона дипломатическирешения на проблемите с Русия не са давали резултат ". Така стартира диалогът с доцент Велизар Шаламанов - някогашен длъжностен боен министър.От 2009 година той е шеф по съдействие с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и ръководство. През 2012 година е назначен за шеф по съдействие с потребителите в обединената Агенция за връзки и информация на НАТО.

Цивилизационният избор е сред два свята, продължи Шаламанов. Единият е този, в който ние сме избрали да се развиваме - на свободния свят. Другият е оня, на властническите страни - обвързван с репресии, експанзия към съседите и на практика цялостен надзор върху обществото, медиите и всичко останало. Изборът е сред свободния свят - основан на интегритет или автокрация, която неизбежно е обвързвана с корупция и принуда.



Велизар Шаламанов

" Докато българските военновъздушни сили разчитат на Миг-29, Ц-200, Ц-300 и радари Б37, на практика не сме част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, стигаща от Норвегия до Гърция ", продължи специалистът. Ние имахме опция да решим този проблем с три изгоди, изясни доцент Шаламанов. Веднъж - като подкрепим Украйна, давайки им тази техника, повторно, заменяйки я с нова западна техника и на трето място, като сложим българските бойци наедно с сътрудниците от НАТО, изясни Шаламанов. Той счита, че в случай че не стартира радикална смяна, България ще продължи да потъва и дистанцията междунея и Румъния, Гърция и Полша, даже и Македония, ще продължи да се усилва.

Разширяването на НАТО е пореден развой. Партньорството с Швеция и Финландия има дългогодишна история, изясни Шаламанов. Съвместимостта на въоръжението, техникатата, киберотбраната и електронното разузнаване с тях е реалност и няма никакво подозрение, че в случай че би трябвало да получат помощ от НАТО и Европейски Съюз, то те биха я получили, разяснява специалистът в отговор на въпрос по отношение на разширението на НАТО.



Антони Герасимов и Велизар Шаламанов

Въпросът с оперативната съгласуемост е към момента подценен в България, без значение от големите старания и мотивацията на немалка част от военнослужещите, изясни Шаламанов. Подобна съгласуемост се реализира посредством участия в образования, взаимни интервенции и присъединяване в многонационални сили. България е една от дребното страни в НАТО, която взе участие с много лимитирани контингенти в интервенциите на съюза, продължи специалистът. Самите участия са свързани и с доста ограничавания, продължи той, свързани с недоброто съоръжение, слабата подготовка и неготовността на нашето общество да поеме риска от загуби.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР