Трябва да сме и изключително прецизни в тези оставащи три

...
Трябва да сме и изключително прецизни в тези оставащи три
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Основните възражения на Нидерландия не са за охраната на границата, а за прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка

Трябва да сме и извънредно прецизни в тези оставащи три дни, съобщи министър Иван Демерджиев на брифинг пред публицисти след срещата в Министерски съвет с премиера Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “ .

" Думите на премиера на Нидерландия не са изказване, а изказано съмнение, че българската граница се минава от мигрантите против 50 евро. На тези догатки противостоят позитивните отчети от двете инспекции в България на задачите на Европейски Съюз, както и инспекцията, осъществена от посланика на Австрия у нас, която ни дава вяра, защото беше извънредно обстойна – обхващаше българо-гръцката, българо-турската граници, както и морската ни граница. Тази инспекция ни дава вяра, че Австрия може да промени позицията си, убеждавайки се, че границите ни се пазят надеждно. А в действителност главните възражения на Нидерландия не са свързани с защитата на границите, а с използването на Механизма за сигурност и съдействие, който отпадна за България през 2019 година Нидерландия чака отчет, какъвто не може да получи. Спорно е дали една такава позиция на процедура не обезсмисля нормите, върху които се гради Европейски Съюз. “

Няма документирани случаи на принуждение и изтласкване на мигранти от наши гранични чиновници назад към турската граница, изрично съобщи Демерджиев.

" Последните месец-месец и половина непознати медии се пробват преднамерено да основат избран вид репортажи. Съвсем неотдавна се завъртя един случай, който ние разследвахме с турската страна и има ясни, безапелационни изводи и на двете страни, че няма данни в този случай нито да е създаден изстрел от страна на българския граничен служител на реда, нито пък да са подхванати дейности дейни, нарушаващи човешки права. Нещо повече, турската страна на срещи двустранни, при започване на моя мандат ме помоли да обезпеча хуманно отношение към мигрантите, които се пробват да преминат границата. Вследствие на дейностите, които предприехме да са извънредно деликатни в тези случаи, Турция няколко следващи срещи прави ясни индикации, че има смяна, усеща тази смяна, схваща и я цени позитивно. Но не трябва да се подценяват и събитията, че мигрантите стават все по-агресивни. Те употребяват камъни, ножове, стигна се до лишаване на живота на български служител на реда и в случай че някой чака, че българската полиция няма да отвърне на тези дейности и няма да пази живота и здравето на българските гранични служители на реда, бърка ", безапелационен е вътрешният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР