Трябва да си свършим работата като граждани и да поемем

...
Трябва да си свършим работата като граждани и да поемем
Коментари Харесай

БОЕЦ: Трябва да си свършим работата като граждани и да поемем отговорността си

Трябва да си свършим работата като жители и да поемем отговорността си, пишат от БОЕЦ на фейсбук страницата си.

Ето и целия текст:

Знам, че е мъчно.

Първо би трябвало да променим себе си, след това огромното. Да повярваме в личните си сили, като граждани. Да поемем тази отговорност. А не е елементарно да носим отговорност за живота си, за бъдещето си, за страната в която живеем. Трябва да се научим. По елементарно е да чакаме някой различен да свърши работата, да прехвърлим цялата отговорност на политиците, а ние да подлагаме на критика и псуваме, че нищо не ставало. Всичко става, всичко можем да реализираме, само че би трябвало да участваме и то интензивно. Без нас няма да стане. Да отделим от времето си, от силата си, да поемем опасности, да излезем от зоната си на комфорт, да плащаме цената. И да желаеме, да пожелаваме, да мечтаем, да се развиваме. Просвета, обучение и гражданска интензивност. Гражданите би трябвало да бъдем част от всички процеси в страната, ние да редим дневният ред и събитията, да слагаме задачите и проблемите. А политиците да оферират и да се състезават с решения и тези, които изберем да ги осъществят.

Това е модела на цивилен надзор посредством интензивност, който БОЕЦ налагаме. Гражданите ръководят посредством контрола върху ръководещите и институциите, посредством принадлежности за поддръжка и наказания. Политиците извършват и дължат отчетност, бистрота и почитание към гражданите. Нито една власт, или институция не може да съществува отвън гражданския надзор, тъй като всяка власт и институция е основана единствено и само, с цел да служи на гражданите. Гражданкия надзор не е интервенция в независимостта на управляващите. Те би трябвало да са самостоятелни и равноотдалечени едни от други, а гражданите би трябвало да се равноприближени до всяка власт. Като четвърта власт, гарантираща разделянето на останалите и тяхната самостоятелност и стабилизиращ фактор на всички равнища. Съдебната система не би трябвало да работи под натиска на политиците, или на улицата да вземем за пример, само че правосъдната система би трябвало да работи изцяло транспарантно и да се регистрира пред гражданите, а не пред политиците. Съдебната система би трябвало да преследва политиците, в случай че има данни за осъществени от тях закононарушения и не може да е подвластна и да се регистрира пред тях. Прозрачността в дейностите на всяка система е гаранцията за нейната самостоятелност.

Ключовата дума е интензивност. Личен образец, взаимност и дейности – това са най-силните „ оръжия “ на гражданите. Често политиците се самозабравят, постоянно завладяват всички управляващи, постоянно политическата система се изкривява, което води постоянно до разнообразни типове диктатури. Основната причина за тези отрицателни процеси е неналичието на механизми за самоконтрол вътре в системата и неналичието на интензивно гражданко общество, на същински репер. БОЕЦ налагаме нов модел в същата система, който модел блокира всеки опит за недостатък, или замяна. Демокрацията и гражданските свободи не са даденост, а достижения, които би трябвало да се отстояват всеки ден. А кой различен може по-добре да отбрани ползите на гражданите от самите граждани?

БОЕЦ ще предложим на новото болшинство в Парламента приемане на Закон за гражданското общество и надзор върху ръководството. Който да включва и сплоти всички принадлежности за надзор върху активността на институциите, отчетност и бистрота. Да институционализира ролята на гражданското общество в ръководството, в това число посредством гражданки представители във ВСС, опция за цивилен номинации за главен прокурор и членове на ВСС и тн. Възможности за отзоваване на изборни длъжности – депутати, общински съветници и кметове при несъблюдение на предизборни обещания и данни за корупция и тн. Граждански надзор върху изборният просец на всички равнища, а партиите да имат свои наблюдаващи и въвеждане на дистанционно-електронно гласоподаване, като начало най-малко по пощата.

Гражданската интензивност е ключът към решаването на доста от най-тежките ни проблеми. През годините БОЕЦ чрез своята активност даваме образец как гражданите могат да въздействат върху процесите и ръководството, а политиците постепенно и по сложният метод схващат, че това е и в техен интерес, в общ интерес. Или най-малко тези политиците, които пред себе си имат за цел отбраната на публичните ползи. Управлението на страната не може да е монопол на шепа „ определени “, или самоназначили се, а отговорност и право на всеки гражданин. Политиците са реализатори и наемници за осъществяване на задачите и отбрана на ползите на гражданите. Гражданите са възложители на дилемите пред политиците и от тях произлиза цялата власт в страната.

В началото е отстраняването на мафията от властта. Борисов и ГЕРБ в никакъв случай повече няма да ръководят. Следващата стъпка е отстраняването на Гешев, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и тн. Отпушване на правосъдната система. Справедливост и търсене на отговорност за осъществените закононарушения.

Битката продължава.

Георги Георгиев – БОЕЦ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР