Трябва да си го кажем ясно. Намираме се в състояние

...
Трябва да си го кажем ясно. Намираме се в състояние
Коментари Харесай

4 април - ден без тролове в социалните мрежи. Възможно е

" Трябва да си го кажем ясно. Намираме се в положение на информационна война. Жертва сме на целенасочена експанзия от страна на враждебна войска, която нападна устоите на обществото ни. И незабавно имаме потребност от национална тактика за информационна сигурност. За да избави душите и разсъдъка на хората. "

С този претекст експерти по спешни връзки оферират 4 април, идващият понеделник, да бъде разгласен за ден без тролове - ден без мнения в обществените мрежи.

Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков подеха самодейност за " подписването " на, обръщайки се към " всички медии, всички партии, всички групи и страници в обществените медии, всички инфлуенсъри, само че най-много всички профили на действителни хора, искащи да има естествена връзка, да поддържат концепцията за битка с троловете - на 4 април да изключат опцията за мнения под постовете си. Само за ден. Да си чуем мислите. "

" При неналичието на ясни и закрепени правила, насилници нахлуха в обществените медии и постановиха собствен метод на говорене от позицията на по-шумния и кресливия, на по-нахалния. Обиди, подбив, персонални нападки, всичко това стана част от техния инструментариум. От истеричното крещене на тролове и нападателни персони не можем да чуем личните си мисли, камо ли да проведем естествен диалог. За страдание, тази процедура се трансформира в " норма ", която заради отвращение за по-добра модерация от страна на обществените мрежи и заради нежеланието на възпитани хора да влизат в тона на насилниците, стартира да превзема онлайн общуването. За тази наклонност способстваха и не една или две политически обединения и обособени водачи – както в България, по този начин и по света " - декларират в апела си си експертите по връзка.

Според тях резултатът е, че по този начин се е стигнало до " съществено замърсяване на осведомителната среда, което рефлектира в повишаване на напрежението, а доверието както в обществените мрежи, по този начин и в източниците на информация като цяло, спада ".

" Ескалацията на нападателните комуникатори и тролове в обществените мрежи получи своя връх с началото на войната и жестоката експанзия в Украйна ", акцентират Аламанов, Христов и Киряков и в тази връзка изброяват:

"... потребление на десетки хиляди подправени профили, потребление на опорни точки и повтарянето им до полудяване, тиражиране на полуистини, както и на препратки към исторически събития, нямащи съвсем нищо общо с действителността през днешния ден, окупиране на медийни чатове и мнения с нелепости,опити за замяна на цивилизационния избор на страната и народа ни " и други

" И всичко това под маската за " независимост на мнението ", " независимост на словото " и " правото на изложение ". Тази независимост, обаче, не е да казваш всичко и да обиждаш, а да посочваш обстоятелства и аргументирани позиции. Не може изказванието, че 2+2=43 да се одобри за истина, тъй като някой имал право да го показва ", акцентират основателите на деня без тролове.

И оферират на 4 април всички медии, всички групи, всички компании и всички, които желаят, за един ден да лимитират опцията за мнения под постовете си. " Няма да се загуби трафик, троловете и ботовете не кликат по линковете. Само ще се възцари тишина за малко. И ще можем да си чуем мислите. А по-късно да беседвам умерено " - допълват.

Пред Клуб Z Любомир Аламанов разяснява, че след апела с него са се свързали медии, които считат да лимитират в този ден мненията под постовете си.

" Все повече хора стартират да осъзнават, че се намираме в информационна война и би трябвало да се вземат ограничения. Защото разпоредбите от преди 10 или 15 години към този момент не работят. Това ще е дълъг развой, тъй като би трябвало да се трансформират мисленето и настройките. Но по един или различен метод, камъчето към този момент е метнато в езерото и вълните се популяризират ", уточни той.

Ето и текста на предлагания Нов публичен контракт за връзки в обществените мрежи:

Ние, участниците в диалога, като одобряваме и почитаме правилата на положителното образование в връзката и отчитаме измененията, настъпили в света и у нас, както и злокобните опити на тролове и вербални насилници да окупират диалозите в обществените мрежи, и очевидната им некадърност или отвращение да се държат възпитано, одобряваме този нов Обществен контракт за връзка в обществените мрежи.

Чл. 1. Всеки в обществените мрежи има право да показва:
мнение;позиция;идея;твърдение;друга форма на цифрова връзка.
Чл. 2. Успоредно с това, всеки в обществените мрежи има отговорността:
да е възпитан;да не обижда;да почита отсрещната страна и да чака реципрочно уважение;да демонстрира емпатия и съпричастност към непознатото страдание;да не упражнява вербално насилие;да се приготвя най-малко малко за диалога, в който влиза;да прави разлика по кои тематики може да има мнение и по кои би трябвало да има познания;да не популяризира човеконенавистни учения като принуждение на хора, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други жигосани от интернационалните институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята;да не популяризира тайни теории, изключително в случай че могат да навредят на хора;да прави разлика сред причина и разследване и да може да ги подрежда правилно;да не се крие в анонимност, с изключение на когато това е мярка срещу насилие;и да съблюдава всички други правила на връзката, които ни вършат хора, и които са годни в офлайн действителността.
Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от Чл. 1 не анулират отговорностите по Чл. 2. Ако някой не си извършва отговорностите, то няма проблем той/тя в обществената мрежа да бъде блокиран, докладван, баннат, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде устен принудител.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР