Трябва да седнем заедно на масата с ГЕРБ-СДС, за да

...
Трябва да седнем заедно на масата с ГЕРБ-СДС, за да
Коментари Харесай

Денков не изключва в правителството да има министри на ГЕРБ, ако могат да вършат работа

Трябва да седнем дружно на масата с ГЕРБ-СДС, с цел да забележим какво от техните условия е реалистично да се одобри. Доволен съм, че те са подготвени да договарят. Така номинираният за министър председател с втория мандат Николай Денков разяснява на партията на Бойко Борисов да се върне на масата на договаряния при избрани условия. Мария Габриел, която би трябвало да е втория министър председател на държавното управление на база сделката за ротация уточни, че за задачата би трябвало да се прегледат форматът, съставът, модела и личностите в кабинета, както правилата на работа и доверието.

" Мария Габриел знае какъв е планът за кабинет, само че това, което е значимо, е да тръгнем от правилата, като се дадат гаранции, че няма да има политически чистки в администрацията, като нещата ще се вършат законно ", акцентира Денков.

По мотив състава на кабинета той уточни, че въпрос на диалог с ГЕРБ-СДС е до каква степен в него да има политически лица и до каква степен специалисти. " Аз не знам те какво считат за приемиливо. За мен в държавното управление би трябвало да има хора, които са си на място като специалисти и се знае кой носи политическата отговорност за техните дейности ", добави Денков.

Той акцентира, че е значимо държавното управление да е задоволително и за двамата ротационни министър председатели. " Не мисля, че някой би трябвало да бъде изключен, единствено тъй като е препоръчан от някой различен. Важно е дали може да прави работа. Но това зависи от самата формула, само че каквото и решение да вземем, то би трябвало да се утвърди от нашите органи за ръководство ", сподели Денков, в отговор на въпрос дали в държавното управление може да има предложение от ГЕРБ министри.

Номинираният за министър председател акцентира също, че за него няма по квалифициран за финансов министър от Асен Василев.

" Очаквах да има рецензии от президента, само че не чаках да работи зад границата на допустимото в тази ситуация ", сподели получилият втория мандат за сформиране на държавно управление, във връзка. Както е известно, при връчването на досието Румен Радев прикани номинираният за министър председател да премисли напълно целесъобразността от оползотворяването на мандата, който към този момент бил дискредитиран.

Според Денков президентът не е имал право да споделя, че вторият мандат не би трябвало да се извършва. " Аз съм изпратен там от политическа мощ. Не съм част от служебния кабинет, с цел да ми подрежда ", добави някогашният министър на образованието в три служебни държавни управления на Румен Радев. Николай Денков разгласи, че вижда в изявите на президента и интензивността на прокуратурата опит да се попречи на съставянето на държавно управление.

Повече вижте във видеото
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР