Трябва да се води диалог. Проблемът на политическата ни система

...
Трябва да се води диалог. Проблемът на политическата ни система
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Трябва да се води диалог

" Трябва да се води разговор. Проблемът на политическата ни система в този тип, в който се мъчи тя да съществува и крета, е неналичието на разговор. И когато не си приказваш, няма по какъв начин да постигнеш единодушие по тези най-важни задания за страната и за нацията, които нямат партиен цвят ". Това съобщи пред БНР проф. Пламен Киров, експерт конституционалист, учител в СУ, някогашен парламентарен арбитър.

И добави, че президентът ще има опция да разтегне процедурата, с цел да може държавното управление в оставка да свърши неотложните неща и Народното събрание да има време да гласоподава актуализацията на бюджета.

" Когато президентът връчи първия изследователски мандат, срокът е 7-дневен. Ако не успее първият, който получи изследователски мандат, тогава той се дава на втората по бройка в Народното събрание партия. Тук няма период и президентът може да направи спомагателни съвещания. Но има рационален подобен, който се преценя съгласно обстановката. Президентът ще реши опциите. Той го е заявявал към този момент, че е по-добре да се преструктурира парламентарното пространство, да се излъчи парламентарно държавно управление и да не се отива на предварителен избор. При третото разпределяне президентът ще избере партия. Тук няма 7-дневния период при първия и при втория мандат. Но в правото има принцип на симетрията - не може първият да е 7-дневен, вторият да е 7-дневен, а третият - безкраен ", изясни проф. Киров.

Конституционалистът добави, че най-вероятно ще се стигне до предварителен избор. " Народът не е изтощен от избори ", предизвести той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР