„Трябва да се възползваме от момента и да се съсредоточим

...
„Трябва да се възползваме от момента и да се съсредоточим
Коментари Харесай

Идеите за развитие на Западните Балкани обсъдиха премиерът Борисов и президента на Косово Хашим Тачи


„ Трябва да се възползваме от момента и да се съсредоточим върху действителното създаване на коридори сред нашите страни – транспортни, енергийни, цифрови “, съобщи министър председателят Бойко Борисов на срещата си с косовския президент Хашим Тачи. Той акцентира, че се откриват благоприятни условия с хибридно финансиране, посредством поддръжка от разнообразни финансови институции и други донори, да се влага в осъществяването на съответни планове. „ Свързаността, както и визовата либерализация, ще спомогне за увеличение на туристите сред нашите страни и на директните бизнес контакти, което ще има за резултат задълбочаване на комерсиалното съдействие в региона”, сподели българският министър-председател.

Премиерът Борисов напомни споровете на Балканите през 90-те години на предишния век и акцентира, че най-важното сега е да се гледа напред - какво може да се направи за района и за хората. „ Тази наша цел, която се трансформира в европейска тематика на най-високо равнище, значи и консолидиране на Косово. Наясно сме за провокациите, произлизащи от позицията на някои страни-членки по статута, само че това не трябва да ви обезкуражава “, сподели Борисов, представен от държавната осведомителна работа.

Двамата водачи приветстваха и Стратегията за Западните Балкани, в която Европейската комисия включи всички хрумвания на България за развиване на района. „ С този документ изрично се заявява желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. На Косово, Република Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания и техните нации се дава европейска вероятност и явен знак, че още през 2025 година тези, които са подготвени, може да станат членове на Европейски Съюз “, добави министър председателят Бойко Борисов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР