Трябва да се върви към модела с минимум репресия максимум

...
Трябва да се върви към модела с минимум репресия максимум
Коментари Харесай

Димитър Бонгалов: Целта е лишените от свобода да излизат като добри граждани, а не като добри затворници

Трябва да се върви към модела „ с най-малко принуда най-много резултат “. Това сподели в предаването " 12+3 "  Димитър Бонгалов, оглавяващ Дирекция " Национален предпазен механизъм и съществени права и свободи на индивида " при омбудсмана. Бонгалов е някогашен заместник-министър на правораздаването. 

" Идеята не е да се връщаме към смъртното наказване, а фактически с минимум принуда да реализираме това, че тези жители да се върнат в обществото като положителни жители, а не да си останат положителни пандизчии и рецидивисти ", разяснява той по тематиката за правата на лишените от независимост в подтекста на последните неоправдателни решения за страната ни.  

Вместо да задържаме футболен гамен за 25 дни, бихме могли да го направляваме половин или една година

Оптимистично съм надъхан, че ще има съответна реакция от страна на Министерството на правораздаването и Главната дирекция „ Изпълнение на наказванията “, съобщи още Богданов. Той счита, че по Норвежкия финансов механизъм във връзка с битовите условия в местата за отнемане от независимост през последните години е било направено доста:

" Това даде опция заради липса на бюджетни средства да се създадат много неща. Но не е единствено въпрос на битовите условия. Една претъпканост не бихме могли да я решим единствено с построяването на нови места. Би трябвало да помислим за по-адекватни ограничения, които биха били опция на лишаването от независимост. Говорим за основаването на публични ограничения, с които вместо да задържаме футболен гамен за 25 дни, бихме могли да го направляваме половин или дори една година. "

Има доста рекомендации, които не са изпълнени от години, уточни още Димитър Бонгалов:

" В момента не е единствено въпросът с конвоите, има доста съществени проблеми с тайната на кореспонденцията, в това число телефонни диалози, дори смешни разпореждания и противоконституционни текстове, признати от Народното събрание януари 2017 година. "

Според Бонгалов има парадоксални положения, да вземем за пример това, че на лишените от независимост се удържа най-малко половината заплата и те отиват като доход в държавното дружество Фонд „ Затворно дело “. " В същото време неплащайки осигуровки на тези лишени от независимост се постанова след това да плащаме от нашите обществени фондове обществени пенсии. Но като удържаме този приход от тези хонорари, неплащайки осигуровки, в действителност ощетяваме и потърпевшите и жертвите на закононарушения. Имаме стотици хиляди лв. обезщетение, които не биха могли да се изплатят, тъй като лишеният от независимост получава 100-120 лв. след прихващането в интерес на държавното дружество ", разясни той.

Ако не поставим грижа да превъзпитаме лишените от независимост, е естествено да имаме най-високият рецидив в Европа

" Темата за правата на лишените от независимост даже политически не се възприема съществено, само че даже потърпевшите от закононарушения би трябвало да знаят, че в случай че нямаме съответни дейности в пандизите, това са гнезда освен за рецидив, за заразни болести. Грижата за ограничения от независимост не е единствено поради него единствено по себе си, а за нашето общество. В момента, в който ние не поставим грижи да ги превъзпитаме, а те излежават присъдата безусловно в леглото и гледат телевизия, естествено, че ще имаме най-високият рецидив в Европа ", посочи Димитър Бонгалов.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР