Трябва да се успокои разговорът по темата за цената на

...
Трябва да се успокои разговорът по темата за цената на
Коментари Харесай

Търговските вериги призоваха за спокойствие за цената на храната

Трябва да се успокои диалогът по тематиката за цената на храните. Това прикани Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия пред БиТиВи. По думите му, в случай че би трябвало да се търси далавера, въпреки че няма контролни органи, които да я открият, би трябвало да се види дали има участници по пазара, които отхвърлят да продават, тъй като не им харесват цените.

Николай Вълканов уточни още, че е има основана работна група за цените на храните, само че съвещанията на работната група са нула. Инфлацията в България е съпоставима с тази в Чехия, Полша и Румъния, добави той.

Това, което е хубаво да си дадем сметка, че има надзорен орган – Комисия за отбрана на потребителите, който дава отговор за нелоялната комерсиална процедура и дали има или няма картели, си работи, прави разбор и в случай че откри подозрения за нередности, ще се самосезира и ще извърши съответните ограничения, които реши за належащо, сподели Вълканов.

Ако комерсиалните вериги бъдат поканени на диалог със служебния министър председател Гълъб Донев ще се отзова на диалог.

Припомняме, че през вчерашния ден президентът Румен Радев изиска държавното управление да изнесе обществено резултатите от инспекциите, които стартира, откакто издигна като главен свои приоритет битката с инфлацията при питателните артикули. Като първична стъпка с изключение на инспекциите държавното управление на Гълъб Донев съобщи, че ще направи уебсайт, където жителите ще могат да се осведомят за цените и това да бъде фактор за тяхното понижаване.

От Министерство на стопанската система даже обявиха, че и комерсиалните аташета в чужбина ще събират информация за цените в съответните страни, където са командировани, и тя също ще бъде част от информацията на този държавен уебсайт.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР