Трябва да се стигне до законодателство, което да вмени отговорност

...
Трябва да се стигне до законодателство, което да вмени отговорност
Коментари Харесай

АБВ представи знаков случай, по който България е осъдена в Страсбург с искане за отговорност за злоупотреба със служебно положение

" Трябва да се стигне до законодателство, което да вмени отговорност на прокурора, на данъчния, които са злоупотребили със служебното си състояние и които са работили непозволено да носят своята наказателна отговорност ". Това съобщи водачът на АБВ Румен Петков пред публицисти във връзка неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека по отношение на България.  Според него тази отговорност би трябвало да има и финансови параметри.
Същото виждане показа и финансистът Тенчо Попов, осъдил България в Страсбург. Той моли към водача на АБВ, в случай че някой ден имат опция да внесат законопроект, в който всички тези хора, които са съдействали за неоправдателни решения на България в Страсбург или българските съдилища да носят лична отговорност по тази причина, което са основали и надробили.
" Ако не могат да носят лична отговорност, тъй като сега Конституцията го не разрешава, въпреки всичко в границите на тяхното кариерно развиване, в кадровите им досиета, в атестациите, които прави Висш съдебен съвет да бъдат по този начин положителни да означават всяко едно решение, по което България е наказана заради професионалната непросветеност или осъществяването на поръчки от съответните магистрати, с цел да бъде затворена кариерата пред сходни хора ", упорства Попов.
Попов описа за принуда, упражнена над него и делото, водено в Софийски градски съд, на което са прожектирани записи от ареста му с упражнено принуждение. Макар и оневинен на 3 инстанции, той показа че продължава да му тегне петното. " Пораженията върху душeвността на жертвите и фамилиите поради безчинствата на правоохранителната и правораздавателна система и белегът „ нарушител “ остават за цялостен живот, без значение от оправдателната присъда ", означи той.
В последна сметка, в решението на Върховен касационен съд ясно е записано, че цялото дело е всъщност оперативна сглобка, уточни Попов. " Това дело е емблематичен случай на провокация към рушвет, проведена от проверяващите органи със съдействието на единствения им очевидец Петьо Петров ", уточни Попов и разяснява: " И макар, че това е записано в решението на Върховен касационен съд, с което дефинитивно ни оправдаха, следствие за това лице няма и в нашумелия случай „ Осемте джуджета “ този човек продължава да е ненарушим просто, тъй като извършва съответните поръчки ".
Крайно време е обществото да се замисли върху целия този наказателен уред, основан само и единствено за да удря инакомислещи и стопански съперници и да им завладява бизнесите, безапелационен е Попов.
Дългогодишният шеф на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора ген. Тончо Михайлов, който също е осъдил България в Старсбург, съпостави правораздаването с COVID-пандемията. " Всеки може да стане жертва на такова отношение и да му бъде инспирирано дело с псевдо доказателства с псевдо очевидци, което те вкарва в центрофугата на правораздаването и те върти там 5 – 6 или 10 години ", разяснява той. 
Ген. Михайлов описа по какъв начин е бил " окуражителен " пред Европейска комисия от правосъдното ни министерство с неистина. " Една институция в България занимава европейската комисия по правораздаване и вътре лъже - че по високите етажи и против мен има формирано дело за корупция " и отхвърли. " Никога не е имало против мен формирано дело за корупция. Срещу мен имаше формирано дело за потребление на СРС. Оказа се, че безусловно никакво СРС не е имало. Оказа се, обаче, че Цветанов е употребявал нелегално СРС. На две инстанции е наказан, само че той в тези отчети не е окуражителен ", добави генералът и разяснява: " Държавата е за едни майка, за други мащеха ".  Той е безапелационен: " Не бива да се позволява подобен вид правораздаване – цветаново правораздаване ".
Той изрази отвращение, че Цветан Цветанов още веднъж пледира за правосъдна промяна и се усъмни, че " промяната ще е на всяко основно място да имаш човек ".  Обществото би трябвало да сътвори имунитет против такава опция тези хора да го вършат, съобщи ген. Михайлов и предизвести: " Иначе – нова партия, отново ще влезем във властта.., отново ще лъжем и резултатът ще бъде същият ".
Ген Михайлов е осъдил страната и е получил обезщетение, само че не е задоволен. " Бих бил задоволен, в случай че тези пари ми ги заплати Цветанов и индивидът, който направи сглобката с подправените причини. За това съм неудовлетворен ", сподели той и заключи: " Хората, които са отговорни минават сред капките и заобикалят отговорност ".
Коментирайки, адв. Людмил Рангелов заключи, че разказаното е резултат на една доста нездравословна връзка сред изпълнителна и правосъдна власт. " Много порочна връзка до степен изпълнителната власт да получи превъзходство и надзор върху цели браншове и голяма част на магистратите дотам, че да извършват това, което е в полза на изпълнителната власт, а не в полза на правораздаването ", посочи той.
Това което е станало е задоволителна основа да се вършат съответни заключения и оферти за промени в правосъдната система с цел да не се позволява повече подобен интервал, който е доста неприличен за метода, по който се упражняваше правото през последните десетина години.
По отношение на осъжданията на България в Страсбург, адв. Рангелов уточни, че измежду страните членки на Европейски Съюз ние сме рекордьори по два показателни признака – наказание по член 6 от Европейската спогодба за правата на индивида за нарушение на правото на обективен развой и член 3 от същата спогодба за възбрана за изтезания и нечовешко отношение към арестувани или търпящи наказване отнемане от независимост жители. В това отношение България се намира надалеч от другите страни от Европейски Съюз.
Според адв. Рангелов случилото се е задоволителна основа да се вършат съответни заключения и оферти за промени в правосъдната система с цел да не се позволява повече подобен интервал, който по думите му е " доста неприличен за метода, по който се упражняваше правото през последните десетина години ". 
Това би трябвало да стане посредством промени в някои от главните закони и освен. " Няма да стане единствено с промени в Закона за правосъдната власт или главните процесуални закони, нужни са и промени в Конституцията. Ясно, че този метод на структуриране на правосъдната система и особено на Висш съдебен съвет, този метод на неговото избиране и по-късно на практикуване на неговите пълномощия към този момент 6 години сме в тази наредба, не докара до никакво усъвършенстване на качеството на правораздаването ", означи адв. Рангелов. Той дефинира като изцяло ненужно определянето на прокурор, който да проверява основния и го дефинира като " безспорна безсмилица ". Като мотив той уточни образец когато най-дългогодишният основен прокурор на България Иван Вачков е бил разследван от областен прокурор за ПТП.  " Всеки може да проверява основния прокурор в случай, че има обикновено работеща правна система, която се състои от честни самостоятелни магистрати. Каквито и закони да бъдат одобрявани, качеството на хората е решаващо ", заключи адв. Рангелов.
От страните в Източна Европа ние сме страната, която натвори най-вече институционални промени в правораздаването и правоохрата от 1990 година до момента, означи Румен Петков.
По мотив казаното от ген. Михайлов, че нямаме имунитет да си пазим демокрацията, той добави: " Неимунизираната ни народна власт е един от главните проблеми на всичките тези 30 години ". Ние този въпрос го подценяваме, подминаваме и се държим като нация, която е оповестила война на самата себе си, разяснява Петков. " За да си избираме това, което ни предизвикват всички тези законодателни и институционални безумия, с цел да си избираме рекета, изнудването и грабежа на бизнес, значи в действителност има проблем, за който всички би трябвало да се замислим ", заключи той.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР