Трябва да се спре да се обсъжда броят на болниците

...
Трябва да се спре да се обсъжда броят на болниците
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Лош сигнал е казаното на медиците от МЗ, че няма да получат увеличение

„ Трябва да се спре да се разисква броят на лечебните заведения у нас, тъй като очевидно не всички са лечебни заведения “. Това сподели пред Нова телевизия ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров във връзка случай със семейство от Монтана, при който е потърсена помощ за дете в Спешно поделение, само че то не е било признато, тъй като не е имало доктор. По думите на доктор Маджаров условието за второ равнище в педиатрията е за повече от един доктор и то за цялото денонощие – 24 часа, и би трябвало да се намеси Медицинският одит, който да обясни дали към сегашния миг тя дава отговор на нормативните условия, с цел да реализира тази активност.

„ КТД се подписва напролет, при подписан рамков контракт и признат бюджет и на Касата, и на страната, и някак не е разумно да се чака, че това 25% нарастване, за което става въпрос, ще влезе в действие незабавно “. Така ръководителят на БЛС разяснява тематиката за нарастването на заплатите на медици в сходство с признатите минимални прагове.

По думите му това нарастване може да се случи на идната година, като КТД се подпише в този момент и се вземе поради при идващото договаряне на цени и размери и приемането на бюджета на касата.

Според доктор Маджаров 2/3 от лечебните заведения в страната настояват, че не доближават този най-малко.

„ Заплатите не са от държавен бюджет, образуват се от приходите на лечебните заведения, но една група общински и регионални лечебни заведения получават спомагателни средства за постигане на минимума “, напомни той.

Лош сигнал е казаното на медиците от страна на Министерство на здравеопазването, че няма да получат нарастване, счита ръководителят на БЛС. Според него условието за съществена заплата в сегашния миг е доста мъчно изпълнимо в пазарните условия, тъй като главната заплата се натрупа с доста други спомагателни ставки като клас прослужено време, нощен труд и така нататък Според него би трябвало условието да е за обезпечаване на най-малък застрахователен приход, който може да бъде и доста по-висок, само че тогава ще се образува на база на свършеното от лечебното заведение.

Председателят на БЛС изрази мнение, че в случай че Министерство на здравеопазването стартира всяка година внезапно да усилва заплатите на тези структури, за които дава отговор, като незабавна помощ и лечебните заведения, които са на негово послушание, по натурален път ще се издърпат възнагражденията и в останалите лечебни заведения.

„ Има деформиране на правилото пациентът да води парите след себе си “. Така доктор Маджаров разяснява обстоятелството, че има доста разкрити структури от едни специалности, а липсват други, от които хората се нуждаят. 

Според него е значимо да се вършат разбори и Касата е тази, която би трябвало да ги направи, с цел да е ясно от какво хората имат потребност действително, а не да се вършат непрестанно инспекции, които основават напрежение. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР