Трябва да се справяме по-добре и чак тогава ще получим

...
Трябва да се справяме по-добре и чак тогава ще получим
Коментари Харесай

Пеканов: Над 3,7 млрд. лева ще дойдат идните месеци по Плана за възстановяване

Трябва да се оправяме по-добре и чак тогава ще получим този значим финансов запас от Плана за възобновяване и резистентност. Над 3,7 милиарда лв. в идните месеци ще дойдат като суми, ще се опитаме да отключим тези средства. Това съобщи заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Целта ни е да подготвим процесите по този начин, че България да е съумяла на 100% на поетите задължения и когато би трябвало да ги отчетем пред Брюксел, добави той.

По отношение на ПВУ, 1,3 милиарда евро се чакат да дойдат до края на годината като първо заплащане.

Смятам, че ни би трябвало бистрота, с цел да може хората да знаят какво се случва по този проект, добави Пеканов.

От 22-те ограничения, които би трябвало да бъдат направени, ние сме изпълнили 21, сподели той. Проектът за рационализация в Министерство на вътрешните работи също ще се движи и към този момент би трябвало да се откри негов реализатор, в идните дни ще приказваме и с институциите на Европейски Съюз, съобщи още той.

Пеканов посочи, че, за второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да се създадат 66 ограничения, от които 22 законодателни промени, като някои от тях могат да се одобряват в границите на един закон. „ От тези 22, един закон за поощряване на заетостта е признат, измененията в комерсиалния закон бяха признати на първо четене, само че процедурата ще стартира отначало при конструирането на Народното събрание. Законът за противопоставяне на корупцията сме поели ангажимент да бъде признат до второто заплащане от ПВУ, законът за чужденците също се чака да бъде признат “, разяснява още Пеканов.

От основно значение вицепремиерът по ръководство на европейските средства уточни приемането на Закона за персоналния банкрут, Закона за публичните поръчки и Закона за електронното ръководство, който към този момент е съвсем подготвен. Атанас Пеканов посочи, че в границите на енергетиката има 6 закона, които би трябвало да бъдат разисквани, като към този момент са извършени диалози с министъра и заместник-министрите на енергетиката, като добави, че има към този момент работни групи, които реализират активност.

До декември Пеканов означи, че би трябвало да бъде признат зеленият преход и методът, по който да се извърши той и продължи, уточнявайки, че Първата процедура по Плана за възобновяване и резистентност към този момент е отворена. „ Тя е за софтуерна рационализация и все още бизнесите имат опция да аплайват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лв., а срокът за кандидатстване е до 21 септември, сподели Пеканов.

" Ще работим интензивно и за напредване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една много турбулентна обстановка и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не би трябвало да се чудим желаеме ли, не желаеме ли, с цел да не останем още веднъж обратно, " акцентира вицепремиерът, като добави, че страната има 7 работни групи, които работят за влизането ни в Еврозоната.

Вицепремиерът означи, че с изключение на Плана за възобновяване и резистентност, следва стартирането на капиталови планове. Ако всички планувани планове се случат, на пазара ще има вложения за 3,7 милиарда лв., посочи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР