Трябва да се спази законът и да се започне процедура

...
Трябва да се спази законът и да се започне процедура
Коментари Харесай

ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ за запазване състава на ЦИК

Трябва да се съблюдава законът и да се стартира процедура за възобновяване състава на ЦИК. Това съобщи пред БНР депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов – зам.-председател на Парламентарната група на „ Обединени патриоти “.

Преди дни Българска социалистическа партия подсетиха, че мандатът на Централната изборна комисия изтича и желаеха да се организира избор за нови членове. От ГЕРБ обаче са на мнение, че не е добре това да става преди изборите за Европейски парламент и сегашният състав може да продължи да извършва функционалностите си.

„ За да бъде отсрочен изборът, би трябвало да има задоволително съществени претекстове. За нас във Вътрешна македонска революционна организация законът би трябвало да се извършва. Не виждаме сериозна причина да нарушаваме закона и да отлагаме избора “, изясни Веселинов в предаването „ Неделя 150 “. Депутатът изрази вяра, че в „ Обединени патриоти “ ще бъдат извършени диалози и ще бъдат препоръчани взаимно членове за Комисията.

Относно препоръчаните от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и обвиняванията на Българска социалистическа партия, че това ще докара до деформиране на изборните резултати, Веселинов изрече мнение: „ Поредните пропагандни тези на Българска социалистическа партия. Не считаме, че има подобен драматизъм, какъвто се пробва Българска социалистическа партия да обрисува “.

От Вътрешна македонска революционна организация са срещу смяна в кодекса, съгласно която се връщат номерата на партиите в бюлетините. Според него точно неналичието на номера в бюлетината би понижило броя на купения избор. Предстоят диалози с ГЕРБ по този въпрос, с цел да не оферират тази смяна, сподели Веселинов.

Искрен Веселинов разяснява и лансираната от водача на Вътрешна македонска революционна организация Концепция за интеграция на ромите. Той напомни, че всичко е почнало след случая във Войводиново, където двама роми пребиха военнослужещ. Тогава вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че ще внесе поредност от ограничения, които да трансформират дефектите на актуалната интеграция. Депутатът отхвърли изрично това да има връзка с идните през май избори:

„ Да се вади от подтекста на този случай появяването на концепцията е опит за контрапропаганда. Истината е, че интеграцията на ромите не работи. Не единствено не се вземат решение проблемите на ромите, а се и задълбочават. Създава се взривоопасна конюнктура в страната. Това нещо в случай че не го разбираме, в случай че не желаем да го отчетем и си затваряме очите, по никакъв метод няма да проработи за бъдещето на страната, а в противен случай – ще върви с голяма скорост към конфликт, който може да бъде много противен за цялото общество. Тази тактика е опит да се повдигне въпроса, да се стартира полемика. Концепцията слага съответни проблеми и дава съответни решения “.

Искрен Веселинов акцентира, че всичко препоръчано в документа се преценява с правилата на правовата страна и с документите за отбрана правата на индивида. По думите му обществените заплащания към ромските фамилии могат да стигнат много над междинната работна заплата посредством „ обществени врътки “, които системата разрешава. Той означи, че липсва единна база данни и не се знае едно лице по какъв брой метода е подпомагано от страната:

„ Много от представителите на циганския етнос са съвсем професори по обществено право и много по-добре са осведомени от мен и вас с него и съумяват да се възползват от всяка опция, с цел да вземат пари от страната “.

Социалното подкрепяне би трябвало да бъде обвързано с резултати, безапелационен бе депутатът от Вътрешна македонска революционна организация. По думите му концепцията не е опит да трансформира ромите в преследвано малцинство, а е опит да бъдат направени равноправни – с равни права, само че и отговорности и схващане. Според него в настоящите политики във връзка с ромите има прекомерно доста тласъци, а не се изисква резултат. Смисълът на концепцията е да поправя настоящи политики, добави той.

Искрен Веселинов разгласи, че се планува да бъде направена кръгла маса, на която всички заинтригувани страни да изкажат мнение за документа. След това концепцията ще бъде импортирана в Министерския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР