Трябва да се следи дали международната общност в рамките на

...
Трябва да се следи дали международната общност в рамките на
Коментари Харесай

Николай Младенов коментира напрежението в Близкия изток

Трябва да се следи дали интернационалната общественост в границите на идващите дни ще излезе с цялостна самодейност за омиротворяване на района в Близкия Изток. Такава към този момент липсва и остава военната алтернатива.

Това разяснява за напрежението в Близкия Изток някогашният външен министър на България Николай Младенов  Николай Младенов Николай Евтимов Младенов е определен за министър на външните работи от 41-ото Народно заседание на 27, някогашен специфичен делегат на Организация на обединените нации за Близкия Изток, в този момент член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и общоприет шеф на Дипломатическата академия в Абу Даби, в изявление пред БНР.

" Дали Израел ще удари по цели на Иран, свързани с режима, въоръжените сили или индустриалната инфраструктура, зависи от доста фактори. Но главното е липса на самодейност за прекъсване на спора. Газа не е завършила, " Хамас " държи израелски заложници и там има военни групировки, хората живеят в съсипия и сякаш светът не помни за това в последните дни. Трябват доста бързи ходове, които да доведат до омиротворяване ", сподели Младенов в предаването " Неделя 150 ".

И добави: " На второ място ливанската държава от 2 години действа без президент и институции, тъй като политическата обстановка беше блокирана от " Хизбула ". Ливанските политически водачи би трябвало да изберат президент и ръководител на централната банка, и институциите да проработят, за да може страната да поеме своите функционалности за сигурността на страната и да се избегне ескалацията. На трето място - това е израелско-иранската борба, която би трябвало да се овладее и основна роля да имат страните от залива. "

Младенов счита, че  " за жалост самодейностите от Вашингтон не са на равнището за реализиране на тази цел ".

Според него първо да се подхващат дейности и бързо да се успокоят двете конфликтни зони – Газа и Ливан.

" За решение на обстановката в Газа е нужно да се върнат заложниците и да има помирение. Всички тези краткосрочни цели са разбираеми, само че дълготрайната вероятност на омиротворяване е комплицирана. За мен стартира с помирение в Газа и възобновяване на цивилен контрол там с палестинско присъединяване. На второ място връщането на функционалностите, които " Хизбула " лиши от ръцете на ливанската страна ", сподели Николай Младенов  Николай Младенов Николай Евтимов Младенов е определен за министър на външните работи от 41-ото Народно заседание на 27.

И изясни, че " в случай че тези два фронта бъдат успокоени бързо, тогава се отварят вероятности за по-цялостно усмиряване на района и ще се чуе гласът на страните от залива ".

" Засега се въздържат, защото иначе спорът ще се разрасне. В Сирия ситуацията е комплицирано, в Иран също, " Ал Кайда " и " Ислямска страна " напълно не са премахнати в степента, която се чака, Йемен, би трябвало да се откри път към помиряването. Какъвто и път да търсим, той минава през две порти - на Газа и на Ливан. Ако не се успокоят бързо, цялостната картина в Близкия изток не може да се прегледа. Трябва да се търсят механизми и всички участници в залива да седнат и да приказват. Такава маса към момента няма и не може да се направи, до момента в който рискуваме всеки идващ ден обстановката да се утежни още повече ", разяснява някогашният външен министър на България.

Мнението му за заплаха от терористични актове в България, е че няма директна опасност, но има цялостна среда на неустановеност, която се заформя като полумесец към България - съветската експанзия в Украйна и на юг Ливан, Газа, спорът Израел – Иран ".

" Този полумесец е рисков за цялостното развиване на България. Трябва да следим тези спорове и да преценяме по какъв начин да реагираме, с цел да понижим всеки риск – бежанска вълна, българските жители във всички тези страни, да участваме в разговори, свързани в бъдещето на района, тъй като ни визира, да търсим икономическия резултат от случилото се върху нас ", счита Николай Младенов  Николай Младенов Николай Евтимов Младенов е определен за министър на външните работи от 41-ото Народно заседание на 27.

И съобщи, че първата гаранция за нашата национална сигурност е да се съсредоточим към вътрешнополитическо успокоение, да имаме държавно управление, което да изкара цялостен мандат.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР