Трябва да се разшири списъкът с медикаменти, които се отпускат

...
Трябва да се разшири списъкът с медикаменти, които се отпускат
Коментари Харесай

Повече лекарства да се отпускат без рецепта, иска Стойчо Кацаров

Трябва да се разшири описът с лекарства, които се отпускат без рецепта. Това съобщи пред БНР някогашният длъжностен здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

Той е на мнение, че  не е единственият метод да се управлява отпущането на медикаменти.

Никой не е срещу дигитализацията в опазването на здравето, казусът с електронните предписания поражда от това, че нещата не са добре направени механически и това основава голям брой проблеми, разясни още Кацаров.

Според него е изцяло ненужно
 Намаляват сигналите за липса на медикаменти, инсулин има
Намаляват сигналите за липса на медикаменти, инсулин има

Теренното тестване на електронната рецепта ще продължи

Той е на мнение, че въобще не е вярно лекарите да се принуждават да изписват единствено електронни или хартиени предписания.

" Дигитализацията се прави в живота ни, тъй като ние виждаме преимуществата на това да вършим нещата цифрово. Формата на изписване на медикаменти не е значима, значимо е какво се изписва " , акцентира Кацаров.

По негови думи обстановката е неуместна. Можеш да изпишеш рецепта, с която да получиш медикаменти в Гърция или в Румъния, в която и да е страна членка на Европейския съюз с хартиена рецепта, а не можеш в България ", изрази неразбиране той.
 Хаосът с електронните предписания - битката е за контрола, не за пациента
Хаосът с електронните предписания - битката е за контрола, не за пациента

Остава въпросът с цените на медикаментите у нас. Тях електронните предписания няма да ги възстановяват

Кацаров означи, че пациентите са принудени да купуват медикаменти от прилежащите страни поради като това не било обвързвано с метода на определяне.

Според него електронната рецепта има и някои други недостатъци. Освен, че е комплицирано, изисква електронен автограф, регистрации и други, Там има още един проблем, който е проблем освен на електронната рецепта, а на цялата здравна осведомителна система, тъй като законът изисква единодушието на пациента за регистриране на каквито и да е данни в тази система. Обаче такова единодушие и досега не се изисква освен за електронните предписания, а въобще за регистриране ", изясни някогашният длъжностен здравен министър.
 Фармацевтите опровергават внушенията на лекарите за е-рецептите
Фармацевтите опровергават внушенията на лекарите за е-рецептите

Аптеките не се плашат от надзор и поддържат дигитализацията в сектора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР