Трябва да се разработи Национална стратегия за библиотеките в България

...
Трябва да се разработи Национална стратегия за библиотеките в България
Коментари Харесай

Национална стратегия за библиотеките в България обсъдиха представители на библиотечното дело във Варна на среща с ГЕРБ - СДС

Трябва да се създаде Национална тактика за библиотеките в България – към тази позиция се сплотиха представители на библиотечното дело от Варна и региона на среща с лидера на листата на ГЕРБ-СДС в 3 МИР, Даниел Митов, ръководителя на Фондация „ Глобални библиотеки “, Михаил Бояджиев и специалиста по европейски планове, Биляна Раева.

„ Библиотеките и читалищата са основни медиатори за правене на политики. В днешния динамичен свят, където подправени вести и неточни данни могат бързо да се популяризират, библиотеките са на предната линя в отбраната на истината и достоверната информация “ – с тези думи лидерът на листата на ГЕРБ-СДС в 3 МИР, Даниел Митов откри нарочната среща с представители на читалища и библиотеки от Варна и региона, на която бяха разисквани наболели проблеми и нови трендове в развиването им. Според него, гледайки към бъдещето, е хубаво да използваме цялостния капацитет на публичните библиотеки и читалища, освен като складове на познание, а като „ дейни играчи “ в оформянето на по-информирано демократично общество.

Позицията му поддържа специфичният посетител на събитието Михаил Бояджиев – ръководител на УС на Фондация „ Глобални библиотеки “, който означи, че библиотеките са разпознати като фактор в развиването на локалните общности още преди повече от половин век с меморандума, подписан от ЮНЕСКО и Международната асоциация на библиотечните асоциации. През 2015 година това прави и Организация на обединените нации, а на европейско равнище има две стратегии: Публични библиотеки 20/20, в този момент - 20/30. Бояджиев акцентира, че в Европейския съюз има над 63000 обществени библиотеки и България е част от тази мрежа посредством Фондация „ Глобални библиотеки “.

„ Една от задачите, които нашата Фондация си слага, е превръщането на библиотеките в приобщаващи пространства. Много нова сфера за нас е цифровият преход и уменията на хората, както и достъпът до цифрови познания. Оказва се обаче, че в отдалечени места и селски региони е доста мъчно проникването на подобен вид информация. В България, дружно с читалищата, има над 3 000 библиотеки. Нашата фондация работи в мрежа с 916, от които 28 обучителни центъра. Казвам го, просто с цел да може да се добие визия, че това е един запас, който може да бъде употребен при решаването на проблематичните “, уточни Бояджиев. Той заяви още, че се водят договаряния с Министерството на електронното ръководство да могат да се дават някои електронни услуги освен от общините, само че и от библиотеките.

Според специалистът по европейски стратегии, Биляна Раева, доста значим детайл в партньорството сред библиотеките и читалищата са общините, които да дават спомагателна информация за предлаганите услуги. „ Това, което на мен ми създадем усещане е, че европейските политики за библиотеките не са съсредоточени - съществуват някъде сред редовете на другите стратегии, биха могли да бъдат бенефициенти, само че на никое място не са посочени като сътрудници в това, което ние се опитваме да създадем и в Европа, и в България “, показа Раева. Тя не пропусна да означи с отчаяние, че планът за нова постройка на Регионалната библиотека във Варна още не е реалност и не е ясно по кое време ще бъде, макар че екипът на някогашния кмет на Варна, Иван Портних е направил нужното, в това число обезпечаването на средства.

Обърнато беше внимание и на работното време на библиотеките, като за образец беше дадена Регионалната библиотека в Бургас, която е отворена за гости до среднощ, а през лятото даже не затваря. По-сериозен проблем обаче се оказа, че стои пред библиотечното дело в читалищата и това е авторското право върху книгите, които библиотекарите желаят да бъдат цифровизирани с просветителна цел. Спира ги европейска спогодба, с която Даниел Митов и Михаил Бояджиев се ангажираха да се заемат, с цел да намерят решение на казуса. Предложение беше обещано и за финансирането на читалищните библиотеки, а точно то да бъде настрана от общата дотация, както и да не се постанова ограничаване от кои издателства и каква литература да се купува. А Биляна Раева остави дебатът отворен, като предложи помощта си за кандидатстване по разнообразни европейски планове и стратегии.

На 27 октомври гласувайте за ГЕРБ – Съюз на демократичните сили с номер 18 в интегралната бюлетина , с цел да се отвори пътят за развиване на библиотечното дело и читалища в България.

Изпратено от Пресцентър “ГЕРБ – Съюз на демократичните сили ”

Парламентарни избори, 27 октомври 2024 година

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР