"Трябва да се разделят нещата – наказателната отговорност и това

...
"Трябва да се разделят нещата – наказателната отговорност и това
Коментари Харесай

Иван Гешев: Подадената жалба на Иванчева в съда в Страсбург не означава, че България ще бъде осъдена


"Трябва да се разделят нещата – наказателната отговорност и това дали едно лице ще бъде наказано или не, взема решение съда и това е друго от това дали някой се оплаква от изискванията в арестите, както вие казвате, във връзка подадената от Десислава Иванчева тъжба в съда в Страсбург " това сподели в утринния блок на БТВ „ Тази сутрин” зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В случая просто госпожа Иванчева има дейна защитна позиция и употребява всички механизми и всевъзможни благоприятни условия, в това число медийно, в това число и с тези тъжби и тя има право на това, добави той. Иван Гешев разяснява още, че една подадена тъжба не значи наложително, че България ще бъде наказана, както и един импортиран обвинителен акт не значи наложително, че едно лице ще бъде наказано.

По мотив на мястото на задържане на двете обвинени, той разяснява, че то е било преценено и определено от съответните оперативни чиновници и от Комисията за противопоставяне на корупцията. Според Иван Гешев решението за задържане е било вярно, тъй като всички за положително или за неприятно са видели по какъв начин са протекли нещата. И все пак, че стана пред цяла България, пред медиите, се твърди, че парите са подхвърлени. Представяте ли си, в случай че задържането беше станало не пред медиите, сподели още зам.-главният прокурор.

Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат тествани всички - политици, депутати, кметове, прокурори, министри. Не разбирам за какво да не може да бъде претърсен офиси на юристи, в случай че за тях има подозрения, че са свързани с проведена незаконна група, разяснява още Иван Гешев.

Поискали сме позволение от съда и сме го получили, като вътре категорично сме показали, че ще се правят претърсвания на адвокатски адвокатски фирми и домове. Открили сме нужните доказателства след претърсванията. става въпрос за връзки с един съветски олигарх, който е в санкционните описи на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Работим с партньорските служби.

Има забавни неща по делото и става въпрос за пране на милиони евро. По делото са обвинени все още 10 души, като измежду тях има и водачи на юристите, на които са трансферирани компании, разяснява Гешев изказванията на юристи, че адвокатските фирми им са били претърсени нелегално.

По мотив задържането на семейство Баневи във Франция и за какво те не са били арестувани в България, Иван Гешев разяснява, че те са били оповестени за интернационално търсене. Оттам нататък къде са били арестувани е въпрос на съответните, в тази ситуация френски управляващи, тъй като са били във Франция - в случай че са били в Испания са щели да бъдат арестувани на друго място, добави той.

Ние сме създали това, което би трябвало да създадем, с цел да ангажираме наказателната отговорност на избрани лица и по този начин работят всички служби в света, сподели още зам.-главният прокурор. По мотив думите на семейство Баневи, че прокуратурата няма доказателства за обвиняванията против тях, Иван Гешев разяснява, че в случай че те нямат доказателства, дали френския съд е нямало да реши, че нямат доказателства и е щял да откаже екстрадиция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР