Трябва да се разделят говоренето за мандати от решаването на

...
Трябва да се разделят говоренето за мандати от решаването на
Коментари Харесай

Петков на срещата с БСП: Трябва да се внесе нов бюджет, минималната заплата трябва да се повиши

Трябва да се разделят говоренето за мандати от решаването на проблеми на хората. Трябва да се внесе нов бюджет. Съгласни сме, че минималната заплата би трябвало да се увеличи. Ние предвиждаме минимална заплата от 860 лв.. Това съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков по време на срещата с Българска социалистическа партия.

 

Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия се срещнаха в зала " Запад ". Темата на диалога е бюджета за идната година.

 

В срещата участваха съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и специалисти от двете партии.

 

" Независимо от това по какъв начин вървят диалозите за сформиране на държавно управление и болшинство, считаме, че би трябвало да търсим най-малко единодушие с параметрите за бюджета на 2023 година Дали ще има или няма да има кабинет - ще забележим, само че за нас е значимо да има бюджет ", сподели Нинова.

 

Тя съобщи, че Българска социалистическа партия като обществена партия държи на обществен пакет. Нинова обърна внимание, че служебният кабинет е внесъл удължение на бюджета, като съгласно нея това значи, че ще има заледяване на приходите.

 

Стана ясно, че Българска социалистическа партия са внесли оферти сред първо и второ четене, касаещи приходите на хората, като социалистите приканиха да няма наддаване и обясниха, че точно това е задачата на диалозите им с политическите сили.

 

От " Продължаваме промяната " се съгласиха, че минималната работна заплата и пенсиите би трябвало да бъдат нараснали. От своя страна Кирил

 

Петков сподели, че " Продължаваме промяната " е според да се раздели политическото говорене за мандата с решаването на действителните проблеми на хората.

 

" Бюджетът няма нищо общо с другото. Това, което мисля, че всички започваме да осъзнаваме, че хората са ни избрали тук, с цел да решаваме тъкмо тези проблеми. Политическата непоклатимост е значима, само че не може да бъде обвързван оедното с другото. Колкото по-скоро, толкоз по-добре е да се внесе нов бюджет от служебното държавно управление, както е по закон и всички дружно да се обединим за решаването навръх тези проблеми. Няма по какъв начин бюджет от предходната година да свърши работа за бюджет за идната година ", сподели той.

„ Абсолютно сме съгласни, че политическото говорене за мандати и ръководство би трябвало да се раздели от решаването на действителните проблеми на хората. Хората са ни избрали, с цел да решаваме тъкмо тези проблеми. Колкото по-скоро се внесе нов бюджет от служебното държавно управление, толкоз по-добре ”, изясни съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

 

Ние би трябвало да почерпим от опита на страни, които се стремят да понижават задълженията си, сподели повреме на срещата проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия. 

 

Държавният дълг би трябвало да се държи към 30 % от Брутният вътрешен продукт. Страните от Европейски Съюз имат дефицити, които надвишават критериите на Маастрихт. Ние би трябвало да се движим към размера на дефицити на страните отличници, изясни той.

 

Бюджетен недостиг 3,7-3,8 на 100 не е опасност за макроикономическата непоклатимост на страната. Нашите сътрудници поддържат високи разноски. Нашите разноски са 40,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Ние сме с съвсем 10 % над инфлацията в Европейски Съюз. Залагането на по-ниска инфлация е наложително, само че има и фактори отвън нашия надзор, добави проф. Гечев.

 

Според него множеството страни от Европейски Съюз ще влязат в криза. Трябва да сме деликатни с икономическия напредък. При създаването на бюджета би трябвало да сме малко по-песимистични във връзка с растежа с оглед цените на петрола и газа и опцията за утежняване на стопанските системи на главните търговски сътрудници от Европейски Съюз на страната, сподели още Гечев на срещата с Политическа партия.

Няма по какъв начин да оставим хората с бюджета от предходната година, съобщи Георги Гьоков, ръководител на обществената комисия в Народното събрание, народен представител от Българска социалистическа партия и някогашен обществен министър. Трагично е ситуацията при обществените разноски за обществена протекция, уточни той. За нас е значима поддръжката за хората в този миг. При невнесени на бюджет значи,  че минималната заплата ще остане 710 лв., което за нас е неприемливо, съобщи още Гьоков.

" Запазването на ваучерите на храна, тази мярка би трябвало да се уголемява. Предвиждаме освобождение от налог общ приход за младите до 26 години ", съобщи ръководителят на обществената комисия в Народното събрание.

 

Българска социалистическа партия упорства за увеличение на еднократната помощ при раждане.

 

Вярно е, че в Европа се чака по-малък напредък. Ние не би трябвало да разчитаме единствено на износа. Споделям терзанията, че в случай че цените на петрола се покачат, ще се понижи икономическия напредък и ще се увеличи инфлацията, сподели съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

 

Има съвпадения на перата, които сме заложили. Трябва да изработим политики в разходната част, уточни той.

 

Може би в бюджетна комисия да обсъдим макропараметрите и по-късно политиките, допълниВасилев.

 

Политическа партия упорства да се внесе план на бюджет за 2023г. Без действителен бюджет всичко това което оферирате и ние предлагаме ще си остане благопожелание. Политическа партия упорстват за декларация с апел служебното държавно управление да внесе план на бюджет.

 

Корнелия Нинова счита, че през преходните и заключителни разпореждания на бюджета може да се вършат промени. Може да пренапишем бюджета, само че това ще е мъчно за този, който ще извършва този бюджет, съобщи още Асен Василев.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР