Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна

...
Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна
Коментари Харесай

Радев за стрелбата по българския клуб в Охрид: Това е абсолютно недопустим вандалски акт на агресия!

Трябва да се разбере от държавното управление на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо завещание.

 

Това е единственият метод жителите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили неведнъж, че желаят да вървят, несъмнено, с почитание към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени.

 

Това сподели президентът Румен Радев в коментар за стрелбата по българския културен клуб в Охрид.

 

Държавният глава разяснява, че това е безусловно неприемлив вандалски акт на експанзия, която се насаждала с десетилетия против България и българите.
 
Припомняме, че в сряда към 20.00 часа бе изпразнен един пълнител при пукотевица против българския клуб в Охрид.

 

" В нашата съседка от десетилетия се насажда експанзия против България и против българите. Когато имахме голям напън да допуснем абсолютно Република Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, аз тогава два пъти постанових несъгласие и повдигнах тематиката пред Европейски Съюз за правата на македонските българи, че техните права първо би трябвало да бъдат обезпечени посредством регистриране в конституцията на страната и по-късно да се отваря пътят за договарянията. Тази позиция беше отстоявана до последно. Благодарение на водачеството на френското председателство и на президента Макрон тя стана факт ", напомни Румен Радев.

" Трябва да се разбере от държавното управление на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо завещание. Това е единственият метод жителите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили неведнъж, че желаят да вървят, несъмнено, с почитание към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени ", акцентира Радев.

 

Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов дойде на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона.

 

През днешния ден македонският дипломат в София ще бъде извикана в Министерството на външните работи и ще ѝ бъде връчен изострен демарш във връзка на въоръженото нахлуване против българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид.

Още нощес българските дипломати са уведомили в детайли управлението на Европейската комисия (ЕК) за тежкия случай в Охрид.

Министерство на външните работи на РСМ също изрази паника от случая и прикани " способените институции да подхващат нужните ограничения за разкриването на причинителите и да бъдат подхванати нужните ограничения за гарантирането на работата на този и на всички останали цивилен клубове в страната ". 

 

Очаквайте детайлности!

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР