Трябва да се разбере кой е поканил проф. Анастас Герджиков

...
Трябва да се разбере кой е поканил проф. Анастас Герджиков
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Трябва да се разбере кой е поканил Анастас Герджиков за кандидат-президент

" Трябва да се разбере кой е поканил проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент. Той е приел поканата, аз се запитах – а кой го е поканил? Няма Инициативен комитет още, значи има някаква завера и би трябвало да разберем кой тъкмо го е поканил " - това разяснява пред bTV някогашният министър на защитата и специалист по национална сигурност Бойко Ноев.

Вчера изненадващо се разбра, че ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ ще взе участие в борбата на президентските избори, като съобщи, че ще бъде повдигнат от предприемчив комитет и чака поддръжка от всички партии. Неофициално се разбра, че поддръжка за него ще дадат от ГЕРБ, тъй че се счита, че това е най-много техният претендент, с който се надяват да имат късмет против Румен Радев. От партията към момента не са удостоверили, само че и не са отрекли.

„ Втори въпрос – той щял да въплъщава единството на нацията, тази опорка беше пусната от статуквото, върхушката на ГЕРБ. Не може да има единение сред битите и биячите “, разяснява още през днешния ден Ноев, който беше министър в кабинета на Съюз на демократичните сили, само че в този момент стана част от инициативния комитет, издигнал Радев за втори мандат.

„ Приех да съм част от този ИК поради разграничителните линии – от едната страна мафията, от другата страна – народът. Радев ясно застана на страната на жителите, вдигнатият пестник беше знак за поддръжка на демокрацията в България “, разяснява Ноев.

На въпрос за какво през годините го е подлагал на критика за положението на армията, а през днешния ден застава зад него, той отговори:

" В началото на своя мандат, той позволи неточности, само че ги надмогна. Румен Радев е почтен политик и той го потвърди “.

" Аз незадълбочено познавам Анастас Герджиков, само че от контактите си, когато бях вицепремиер - е непретенциозен, заслужен човек, сдържан ", разяснява в това време пред Българска национална телевизия водачът на НФСБ Валери Симеонов, който обаче акцентира, че ще повдигнат лична кандидатура на президентските избори.

" С издигането на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков Борисов още един път демонстрира своята политическа вътрешен глас и политическа съобразителност ", съобщи пък пред БНР социологът Васил Тончев от организация " Сова Харис ".

" Главният резултат няма да бъде успеха на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е доста грациозен ", посочи Тончев.

Според него в изолираност от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад претендент, който ще има социална поддръжка от авторитетни и необятни обществени кръгове:

" Много мъчно ще е оттук насетне да кажеш - с тези не беседваме. "

" Бойко Борисов не би имал никакъв късмет и тази загуба би му коствала доста съществено политическо дискредитиране " , безапелационен бе Тончев, който посочи, че предизвикването на Радев към него също да се кандидатира би било " обречена борба за Борисов ".

" Проф. Герджиков ще бъде доста дистанциран от ГЕРБ, в това число като политическа визия. Не мисля, че ще бъде индивидът, който ще бъде на отдалечено от Борисов , както други претенденти, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции ", сподели още социологът.

По думите му наличието на Герджиков в политическия живот ще сложи в мъчно състояние Демократична България .

" ГЕРБ просто съумя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще поддържат Анастас Герджиков ", добави Тончев.

" ГЕРБ демонстрира, че е подготвена да сменя лицата и да се разтваря. Когато издигаш човек като проф. Герджиков е ясно, че този човек не се подчинява . Той е стожер на българската държавност ", разяснява пред Нова телевизия и политологът проф. Румяна Коларова.

" За мен е явно, че това ще е претендентът на ГЕРБ. Това е верен ход, тъй като основава опция за една по-широка поддръжка. Никой не излиза да се състезава, с цел да загуби. Няма да е елементарно той да го направи, само че ще е забавна борба ", добави социологът Кънчо Стойчев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР