Трябва да се проверява здравният статус на хората, които ще

...
Трябва да се проверява здравният статус на хората, които ще
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев посочи за какво да внимаваме и от къде може да дойдат болести в България!

Трябва да се ревизира здравният статус на хората, които ще работят краткотрайно в България, тъй като могат да пренесат заразни заболявания. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и епидемиолог проф. доктор Тодор Кантарджиев, предава "Фокус ".

По думите му от началото на годината в област Бургас има няколко случая на импорт на морбили от жители на страни с ниско имунизационно покритие. „ Първо заболяха две украинки, едната при започване на работа в туристическия бизнес в България “, уточни той. Проф. Кантарджиев изясни, че по-късно заболялото момиче е заразило колежката си също украинка, която не е била ваксинирана.

„ Един месец по-късно заболя едно дете от Русия, след идването и започването на неговата отмора в България, което подсказва, че то е било инфектирано в Русия, а преди месец и половина е болен един млад мъж, който също не е от България и беше инфектиран преди да стартира работа тук “, означи той.

Според него не се позволява разпространяване на заболяването измежду българското население. „ В момента е краят на лятото и би трябвало да се внимава с комарите и да се вземат ограничения за недопускане да ни хапят, изключително децата. Тези инсекти биха могли да придвижват заболявания “, уточни проф. Кантарджиев.

Той добави, че децата не би трябвало да се водят тук-там, където се знае, че има комари, като езера, площи към блата и реки.

„ Искам да допълня, че лятото е интервалът на отпуските и хората имат повече контакти. За това би трябвало да се обърне повече внимание на половите контакти и предаването на заболявания по сексуален път “, посочи той.

Според него полово излъчени заболявания са главният провинен за безплодието в българските фамилии и при млади искащи да имат деца.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР