Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това

...
Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това
Коментари Харесай

Издателствата оставени да решават сами какво да пише в учебниците

Трябва да се промени процедурата по одобрение на учебниците. Това съобщи пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка абсурда с учебниците по история за 10 клас, където комунизмът е показан манипулативно като нещо обикновено без задоволително акцент върху мрачните страни на режима.

„ В оценъчните листи за учебниците са маркирани най-вече техническите неточности, което е препоръка за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното сходство, което пожелаваме. Освен официално сходство, би трябвало да желаеме този учебник да възпитава в избрани връзки. “, добави Вълчев.

„ Една от дилемите на историята е да формираме отношение на децата към света, в който живеем. Въпреки че като министър одобрявам учебниците, аз не съм експерт. Дори да прочета всички учебници, може би нямам това око да видя всички разлики. В случая, откакто ги прочетох, видях, че тези учебници са доста разнообразни един от различен. Формално би трябвало да дават отговор на една и съща стратегия. Аз бях предизвикан да ги прочета след сигналите, които получихме, първо от учители, по-късно от хора, които се изрекоха в общественото пространство “.

Образователният министър акцентира, че „ академичната независимост не е безспорна, изключително когато става дума за писането на учебници, които би трябвало да подхождат на образователна стратегия, в която се намира проекция на задачите на образованието “.

„ Водили сме диалози с основните редактори на издателствата. Няма наложителни текстове. Това, което би трябвало да се случи, е да се промени отношението. А то е променено отношението, което е в образователната стратегия. С разнообразни техники е изработен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен. Определено е издирван резултат, тъй като това не може да се направи инцидентно “, сподели министърът на образованието.

Красимир Вълчев уточни, че водещото в тази ситуация не е интервалът на комунизма, а базовите институции на тоталитарния режим.

„ Ние би трябвало да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата, да вземем за пример. Диктатурите от 20-и век може би няма да се случат в същата форма, само че не е необикновено поради изкуствения разсъдък и осведомителните технологии през 21-ви век да се появят цифрови диктатури. Не може да възпитаваме децата в безразличие “, акцентира той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР