Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това

...
Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това
Коментари Харесай

Вълчев иска промяна в процедурата по одобряване на учебниците

Трябва да се промени процедурата по одобрение на учебниците. Това съобщи пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Изказването му е във връзка абсурда поради манипулативното показване на комунистическия режим в учебниците по история за 10 клас.

" В оценъчните листи за учебниците са маркирани най-вече техническите неточности, което е препоръка за проблем с процедурата, че не сме задали повече от формалното сходство, което пожелаваме. Освен официално сходство, би трябвало да желаеме този учебник да възпитава в избрани връзки ", разяснява той.

Вълчев призна, че макар че като министър утвърждава учебниците, не е експерт и няма око да види всички разлики. Той обаче уточни, че откакто ги е прочел, предизвикан от сигналите, е забелязал, че учебниците се разграничават доста между тях.

Просветният министър акцентира, че " академичната независимост не е безспорна, изключително когато става дума за писането на учебници, които би трябвало да подхождат на образователна стратегия, в която се намира проекция на задачите на образованието ".

Според Вълчев е променено отношението, което е в образователната стратегия. С разнообразни техники е изработен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен, разяснява той, допълвайки, че несъмнено това било издирван резултат, тъй като нямало по какъв начин да се направи инцидентно.

По думи на министъра главното в тази ситуация не бил комунистическият интервал, а базовите институции на тоталитарния режим.

" Диктатурите от 20 век може би няма да се случат в същата форма, само че не е необикновено поради изкуствения разсъдък и осведомителните технологии през 21-ви век да се появят цифрови диктатури. Не може да възпитаваме децата в безразличие ", безапелационен бе той.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е почнала петиция против подмяната на истината за комунизма в учебниците. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от Съюз на демократичните сили показаха възмущението си от метода, по който е показан комунистическия режим в някои от препоръчаните учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува против " скандалния опит за замяна на истината за комунистическия режим " в новите учебници.

От " Демократична България " също бяха възмутени от операциите за комунизма в учебниците.

Преди дни пък стана ясно, че от МОН са реагирали изпратили рекомендации на издателствата за учебниците по история.

От Вътрешна македонска революционна организация също излязоха с позиция по въпроса, заявявайки поддръжка с решението на просветния министър. Те оповестиха, че не желаят децата да учат, че Ахмед Доган е български академик. По-късно денем от издателство " Просвета " отхвърлиха сходни изказвания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР