Трябва да се преборим с чувството на безнаказаност“, заяви премиерът

...
Трябва да се преборим с чувството на безнаказаност“, заяви премиерът
Коментари Харесай

Денков: Трябва да търсим мерки, от които нарушителите на пътя да ги заболи

„ Трябва да се преборим с възприятието на безотговорност “, съобщи министър председателят Николай Денков след среща в Министерския съвет /МС/ поради зачестилите тежки произшествия на пътя . Освен институции, там бяха поканени и родственици на починали при пътни катастрофи.

„ Искам да благодаря на тези родители. Те споделиха, че не могат да върнат децата си, само че най-малко желаят да употребяват това, което са научили около персоналната си покруса, с цел да оказват помощ това да не се случва повече. Обединихме се, че първо би трябвало да се преборим с възприятието на безотговорност да изчезне измежду тези, които ръководят коли. Това възприятие е прояло цялата ни система. Има доста хора, които считат, че всички им се поставя, тъй като са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат санкциите. Ако са създали тежък случай – да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата – с години ”, уточни Денков. Той съобщи, че част от измененията са свързани със законови промени .

„ Измененията, свързани с отнемането на моторните транспортни средства, дават съществени резултати. Трябва да търсим такива ограничения, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че в случай че създадат нарушаване, след 5 минути може да получат известие, че ще бъдат санкционирани ”, акцентира Денков. Премиерът акцентира, че общините от дълго време оферират да работят с органите на Министерство на вътрешните работи , да се употребяват техните камери.

„ Един голям запас, който го има налице, да се употребява ”, изясни Денков. Обсъдено е било и по какъв начин да се форсира вземането на пробите и до седмица , най-вече 10 дни, да са ясни.

„ Но всичките тези ограничения, взети в цялата си цялост, не би могло да реши проблемите, в случай че не се обърнем към обществото. В нашата просвета се счита за обикновено да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск. Това е безусловно недопустимо ” , уточни министър председателят. Вътрешният министър Калин Стоянов е безапелационен:

„ Още по-убеден съм, че убийството на пътя след приложимост на алкохол или опиати би трябвало да бъде съзнателно ликвидиране. ”

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР