Трябва да се пръска за комари и във водоемите. Тази

...
Трябва да се пръска за комари и във водоемите. Тази
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Комарите не хапят през две фланелки

Трябва да се пръска за комари и във водоемите. Тази година се дадоха доста пари за битка с тези инсекти. Мерките би трябвало да са доста съществени и да се пръска няколко пъти годишно. Задължително е, отново споделя, унищожаването на ларвите им във водоемите. Има и екологични препарите, които убиват единствено комарите, само че не и пчелите. Хората би трябвало да вземат и персонални ограничения и да употребяват репаленти. Да не позволяват ухапването на комарите. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, във връзка първият случай на Западнонилска тресчица у нас.

"Комарите не хапят през две фланелки ", сподели още той.

По думите му смъртността е до 20% от Западнонилска тресчица, изключително в случай че заболяването засегне мозъка.

Тази година минингитите са повече спрямо предходната, както и ентеровирусите.Той посъветва да се ускори хигиената на ръцете. "Добре е да се употребяват кърпичките с хлорхексидин, а не на спиртна основа ", сподели още той.

Кантарджиев съобщи, че всяка храна на животинска основа не трябва да седи на топло. "Избягвайте овкусители, които стоят на топло. Иначе очаквайте салмонела ", изясни още той.

По мотив чумата по свинете той съобщи, че би трябвало да се знаят три неща - когато ги поставя в буркани да се свари месото добре. Да се оставят на мощните дневни температури и след това да се свари или пече още един път. " Ботулиновата отрова е измежду най-силните. Тя визира централната нервна система и в случай че не умреш, то можеш да останеш неподвижен ", разясни още проф. доктор Кантарджиев.

Той съобщи, че през тази година с 30% по-малко са инфекции от кърлежи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР