Трябва да се постигне балансирано разпределение на средствата по Програмата

...
Трябва да се постигне балансирано разпределение на средствата по Програмата
Коментари Харесай

Джиков: Трябва балансирано разпределение на средствата за селските райони

„ Трябва да се реализира уравновесено систематизиране на средствата по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година /ПРСР/. Необходим е обективен държавнически метод и вярно капиталово мислене. “

Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на съвещание на Комитета по наблюдаване на ПРСР . Той акцентира, че разглеждането и утвърждението на шестнадесетото й изменение е значимо, с цел да може в къс период да бъде изпратено в Европейската комисия /ЕК/.

Тодор Джиков. Снимка: Министерство на земеделието

„ Икономическата конюнктура е доста динамична. Сблъскваме се освен с висока инфлация, само че и с нарастване на цените на активите. Забавянето на доставките и осъществяването на плановете наложи извънредно сериозен напън върху работата на Държавен фонд „ Земеделие “ “ , разяснява Джиков.

Прехвърлянето на средства сред ограниченията и подмерките , както и дълго чаканата от обществените бенефициери опция за индексация на разноските, бе друга значима тематика на 20-ия мониторингов комитет. В дневния ред на съвещанието бе и разглеждането на критериите за оценка на подмярка 6.4.1 за неземеделски действия, с оглед идното пускане на банкет на планови оферти по нея, както и Индикативната годишна работна стратегия на ПРСР за 2023 година

„ Най-важното за служебния кабинет е да не позволим тази година загуба или връщане на средства “ , акцентира Тодор Джиков. И посочи, че в края на програмния интервал при разпределение на средствата следва да се водим от две неща – належащи потребности от финансиране в бранша и сфери, които не са получавали такова.

Участниците в комитета утвърдиха по-голямата част от препоръчаното 16-то изменение на ПРСР, като това ще разреши в това число средства в размер на 83,4 млн. евро да бъдат ориентирани към бюджета по подмярка 7.2. По този метод ще се обезпечи финансово стартиралият през 2022 година банкет на планови оферти по подмярката. Към същата подмярка се трансферират и 17 млн. евро , които са предопределени за оповестяване на целеви банкет за общините Марица и Калояново, потърпевши от наводненията през 2022 година По информация на локалната власт, индикативната стойност на вредите, които могат да бъдат финансирани по ПРСР е в размер на 7 млн. евро . Оставащите 10 млн. евро са планувани за индексация на разноските, която ще се случи в идващите месеци.

С изменението се планува 10 млн. евро да бъдат ориентирани и към бюджета на мярка 20 за техническа помощ, за закупуване на GPS устройства, нужни за реализиране на контрола, заложен в интервенциите по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година Това ще обезпечи, написаните в условията на Стратегическия проект, проследяващи устройства за стада от над 50 животни. По данни на Министерството на земеделието с финансирането ще бъдат обхванати над 1,3 млн. едри и дребни преживни животни .

С писмена процедура следва утвърждение и на пренасочване на други 20 млн. евро към подмярка 4.3 „ Инвестиции в инфраструктура “, нужни за оповестяване на целеви банкет с бенефициент „ Напоителни системи ” ЕАД за осъществяване на действия, в това число закупуване на техника, ориентирана към превантивни ограничения и дейности за ограничение на естествени бедствия и други събития.

На съвещанието също по този начин стана ясно, че средства в размер на 16,6 млн. евро ще бъдат ориентирани към финансиране на всички утвърдени планови оферти с еднакъв брой точки по процедурата за енергийна успеваемост.

По подмярка 1.2 „ Демонстрационни действия “ се предлага нарастване в размера на разноските на вложенията от 100 хиляди евро в едно планово предложение на 350 хиляди евро по отношение на плануван нов банкет на планови оферти през 2023 година По време на съвещанието на Комитета по наблюдаване, Държавен фонд „ Земеделие ” /ДФЗ/ показа общия прогрес на осъществяването на ПРСР. Разплатените средства досега са над 2,3 милиарда евро, което е над 61% от общия бюджет .

„ През 2022 година бяха контрактувани 5 200 плана, с което постигнахме положителни темпове на договарянето ”, съобщи заместник-изпълнителният шеф на ДФЗ Ива Иванова. Представители на Европейска комисия разясниха, че правят оценка високо взаимните старания на Министерството на земеделието, като Управляващ орган на програмата, и на ДФЗ, като Разплащателна организация, да не се позволява загуба на средства .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР