Трябва да се помирим с историята. Това отбеляза в интервю

...
Трябва да се помирим с историята. Това отбеляза в интервю
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: Трябва да се помирим с историята

Трябва да се помирим с историята. Това означи в изявление за предаването " Събота 150 " на стратегия " Хоризонт " експертът по модерна история проф. Искра Баева:

" Да кажем: " Да, нашата независимост пристигна вследствие на една война ". Война, в която естествено, че няма по какъв начин да взе участие България, тъй като не е съществувала, само че в следствие, на която се появява. Това е една война, в която по натурален метод сме на страната на Руската империя, която си е сложила като цел да освободи братята православни славяни – българите. Това е една война, за която Руската империя може би не е била подготвена, може би армията ѝ не е била нито добре въоръжена, нито стратегически добре готова, само че която е била национална война както от страна на съветските бойци, по този начин и значително и на българите. Помирението с историята значи да забележим и другата страна и това, че не всички българи са взели участие и са очаквали Освобождението, че за някои това битие е било по-добро. Трябва да се помирим с историята, като кажем, че прекомерно огромните упования, които до през днешния ден показват някои политици, а и освен, че България не е освободена в цялостния си размер и че е трябвало да изчакаме, въпреки всичко би трябвало да помислим какво е било на българите тогава. Те са заслужили своето Освобождение ".

Проф. баева разяснява и актуалното политическо състояние на България:

" България е неповторима във всичките си характерности и Европейският съюз би трябвало да се възползва от тази уникалност на страната ни, с цел да си послужи с нея. Всичко зависи от това политиците да са независими в своите решение и да мислят стратегически. Като споделям независими, имам поради да няма други зависимости, които не са забележими на пръв проект. Тези непрекъснати кавги, които претърпява България в последно време приказват за някакви други зависимости. Политиците би трябвало да се занимават с публичните каузи, а не с персоналните. Ако желаеме да имаме почтена страна и почтено да честваме нашите национални празници, би трябвало да имаме и почтени политици, а това зависи от нас, тъй като ние ги избираме ".

Цялото изявление с проф. Искра Баева можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР