Трябва да се подобри плаваемостта по поречието на река Дунав,

...
Трябва да се подобри плаваемостта по поречието на река Дунав,
Коментари Харесай

В София се проведе годишния форум на европейската стратегия за Дунавския регион

Трябва да се усъвършенства плаваемостта по поречието на река Дунав, с цел да се развие круизният туризъм и транспортът на товари. Този приоритет си сложиха министри и дипломати от 14 страни по поречието на реката. Те се събраха в София за Седмия годишен конгрес на европейската тактика за Дунавския район. Министрите на туризма подписаха конвенция за общ туристически артикул.

София
 © Българска телеграфна агенция
Историята на Дунавската тактика е роман за 9 страни от Европейския съюз, 5 отвън него и една река. Днес и на следващия ден гостуват при ръководителя на тактиката - България. Утре водачеството поема Румъния.

Главната цел на тактиката е икономическо развиване на тези страни посредством туризъм. Българският отраслов министър Николина Ангелкова напомни, че годишно Европа бележи по 600 милиона туристически визити, а 125 милиона от тях посещават Дунавския район.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Дунавският район е извънредно значим за българския туризъм. Повече от 2 милиона и 800 хиляди задгранични туристи през първите 8 месеца на тази година са точно от Дунавския район.
За да се усили броят им би трябвало да се доизградени трансевропейските коридори 4,8, 9 и 10, твърди районният министър.

Петя Аврамова - министър на районното развиване и благоустройството: Трябва да осигурим на първо място добра плаваемост на река Дунав по цялото й течение. Строителството на 3-ти мост над Дунав при Русе, както още няколко различни мостови трасета пресичащи река Дунав не са планове с локално значение. Ето за какво след 2020 година би било удачно да се обезпечат нови допълващи и гъвкави форми на финансиране.
Вицепремиерът Екатерина Захариева също напомни, че за сегашния програмен интервал няма особено финансиране за Дунавската тактика. Разходите се поемат не от Европейския съюз, а от 14-те страни членки на тактиката. Затова прикани за " по-видимо финансиране ".

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: За този интервал има 262 милиона евра, които на пръв взор не звучат малко, само че въпреки това за огромни стратегически планове са извънредно незадоволителни. Така че тук разчитаме на госпожа Крецу, а също по този начин и на страните членки на Европейския съюз в Дунавската тактика.
Еврокомисарят Корина Крецу обаче уточни, че зависи напълно от държавните управления на всяка страна по какъв брой средства ще се отделят за тактиката. Тя похвали напредъка на всяка от тях, само че насочи и рецензия:

Корина Крецу: Не съм удовлетворена, тъй като виждам образеца на Балтийската тактика, която намирам за най-хубава. Това не е тактика на Европейска комисия. Това е тактика на страните в този регион, ние единствено оказваме помощ. Затова не разбирам за какво някои от страните не оферират задоволително планове.
Крецу беше сериозна и към себе си - не съумяла да отдели задоволително време на тактиката. Въпреки това е обнадеждена, че в идващия програмен интервал всичко пропуснато ще бъде наваксано.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР