Трябва да се подновят преговорите с Газпром. Това заяви председателят

...
Трябва да се подновят преговорите с Газпром. Това заяви председателят
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Трябва да се подновят преговорите с Газпром

Трябва да се възобновят договарянията с " Газпром ". Това съобщи ръководителят на енергийния съвет на Българска социалистическа партия Таско Ерменков. " Единственият метод да си осигурим газ на естествени, допустими цени е като се възобновят доставките от " Газпром " и се стартират договаряния за дълготрайни контракти. Както това направаха в Унгария, където цените са към два пъти по-ниски, в сравнение с останалите снабдители на газ. Те подписаха контракт по формула, по която 50% от цената се образува от спотовите цени, а другите 50% се образуват от цените на дериватите ", сподели Ерменков.

Следващата седмица Министерството на енергетиката ще разгласи търг за краткосрочни доставки на природен газ, с цел да бъде обезпечено горивото за идния отоплителен сезон, заяви през вчерашния ден служебният министър председател Гълъб Донев преди съвещанието на държавното управление. Той сподели, че следва да бъде утвърден проект за финансовото стабилизиране на " Булгаргаз ", с цел да може държавното сдружение да заплаща за доставките на синьото гориво.

Има ангажираща оферта за 7-те танкера с полутечен газ, три от които би трябвало да дойдат до края на годината. Това пък съобщи някогашният енергиен министър Александър Николов. " Първо, представянето на офертата го има стенограмирано в Министерския съвет. Второ, има рамков контракт, подписан с съответна компания - " Шанийр ". Трето, офертата не е просто оферта, тя е ангажираща ", сподели Александър Николов пред Нова телевизия. " Право на платеца и получателя е да решат да одобряват офертата или не. За първите три карга има ангажимент, за останалите четири - разказан механизъм ", обясни Николов. Той посочи, че има слот за първото карго.

Късно в сряда министър председателят Гълъб Донев разгласи, че служебното държавно управление основава спешен щаб в енергетиката, който ще опита да овладее цената на природния газ. Той ще се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него ще влязат отрасловият министър Росен Христов, както и представители на КЕВР, на синдикатите и на бизнеса.

Ситуацията, обвързвана с доставките на газ, е сериозна, да не употребя думата " сериозна ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му страната разполага с контрактувани количества газ единствено до края на септември, като наличностите " са извънредно незадоволителни да подсигурят потреблението до края на годината ".

Относно контрактуваните седем американски танкера той сподели, че са на " равнище оферта, която включва доставка на три танкера тази година и алтернатива за останалите четири следващата година ". Той изясни, че не са подсигурени
слотове за разтоварването им. Що се отнася до цената на азерския газ, съгласно плана на служебното държавно управление за последните дни той " към този момент е в пъти по-скъп за две трети от контрактуваните количества ". Другият проблем бил обвързван с финансовото положението на " Булгаргаз " и " невъзможността на компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества ".

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР